2015. október 27., kedd

Ferenc pápa a romákhoz: Tiszteljétek a törvényeket!

A törvények tiszteletére és integrációra szólította fel a romákat az egyházfő a hétfőn ötezer romával tartott vatikáni találkozón.


Ferenc pápa, egyház, katolikus egyház, Vatikán, romák, cigányság, cigányzarándoklat,
Ferenc pápa. Fotó: Alessandro Bianchi/Reuters
Ferenc pápa ugyanakkor a romákkal szembeni évszázados előítéletek megszüntetését szorgalmazta.

A pápa arra kérte a romákat, ne adjanak lehetőséget a kommunikációs eszközöknek és a közvéleménynek arra, hogy rosszul beszéljenek róluk.
Mint minden polgár, hozzájárulhattok a társadalom jólétéhez és fejlődéséhez tiszteletben tartva a törvényeket, teljesítve a rátok eső kötelességeket és integrálódva az új generációk emancipációján keresztül is - mondta a pápa.
Arra kérte a romákat, ne akadályozzák meg, hogy gyermekeik iskolába járjanak. Hangsúlyozta, hogy a végzettség a romák számára is utat nyit a munka világába

A vatikáni audiencia-teremben az Olaszországból és a világ számos részéből érkezett romák és szintik színes népviseletben, zenével és énekkel ünnepelték a Ferenc pápával való találkozót.

Ferenc pápa, egyház, katolikus egyház, Vatikán, romák, cigányság, cigányzarándoklat,
Ferenc pápa. Forrás: Facebook
Ferenc pápa kijelentette, új fejezetet kell nyitni a romák történetében a velük szembeni évszázados előítéletek „gyökeres megszüntetésével”, valamint a romák és nem romák közötti kölcsönös bizalmatlanság felszámolásával.
Minden embernek joga van a méltóságteljes élethez és munkához, az oktatáshoz és az egészségügyi ellátáshoz. A romákat érintő problémák nem csak az egyház, hanem a helyi hatóságok figyelmét is igénylik. Az egyház számára a romák nem a peremen, hanem a középpontban állnak - jelentette ki az egyházfő.
Kövessen bennünket a Facebookon!
Ha tetszik az oldal, csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.
Forrás: MTI