2015. október 19., hétfő

Erdély újranemesítői „bevonulnak” Budapestre

könyv, erdélyi arisztokrácia, Csinta Samu, történelem, magyarság, Erdély újranemesítői - Arisztokraták honfoglalása, Budapest Music Center, Szőnyi Szilárd, Heti Válasz Kiadó
A borítóképre kattintva
belelapozhat a kötetbe
Csinta Samu újságíró Erdély újranemesítői - Arisztokraták honfoglalása című, arisztokrata családokról szóló dokumentumregényét szerdán mutatják be Budapesten.


A mintegy százórányi beszélgetést feldolgozó dokumentumregény hat olyan arisztokrata család — a Kálnoky, az Apor, a Mikes, a Haller, a Bethlen és a Teleki család — közelmúltjáról, jelenéről és jövőre vonatkozó perspektíváiról szól, amelyek sarjai részben vagy egészben visszakapták kastélyaikat, kúriáikat 1989 után, és ezzel párhuzamosan újra az erdélyi magyar társadalom részévé kezdtek válni.

A kötet szerzője az MTI-nek elmondta, hogy a könyv alapötlete egy személyes kapcsolatból ered: gróf Kálnoky Tibor és saját gyermekei egy iskolába jártak, a szülőként kialakított ismeretségből pedig hamarosan barátság vált.
A kommunista rendszer bukása után új életet kezdő arisztokrata leszármazottak továbbra is keresik a helyüket a megváltozott társadalmi viszonyok között, visszatérésük nem lezárt folyamat. Egyfajta nemesi öntudat jellemzi őket, van igazság a róluk alkotott pozitív vagy negatív társadalmi sztereotípiákban is. 
A századokon át öröklött értékek és rokoni kapcsolatok ma is olyan kötelező érvénnyel hatnak ezekre az emberekre, amely felfoghatatlan, vagy csak nehezen értelmezhető átlagemberként - hangsúlyozta.
Hozzátette: a könyv szereplői mindezt a szellemi és anyagi örökséget próbálják a mai körülmények közé átültetni és tovább éltetni, a sajátos romániai restitúciós jogszabályi és társadalmi környezet mára talán lanyhuló, de korábban igen erőteljes „közegellenállása” ellenére is.

A kötet folytatásán már dolgozó Csinta Samu úgy véli, az egykori arisztokraták mai leszármazottai többek között megtaníthatják az erdélyieknek, hogy a régiség nem csupán kacat, hanem kellő hozzáértéssel felfedezhetőek értékei is.

A könyvben szereplő személyek példája ugyanakkor megmutathatja azt is, hogy fontos a közösségi érdekeket az egyéniek elé állítani, hiszen egykor az arisztokrata családok számos olyan intézményt — például iskolákat — tartottak fenn, amelyek az adott közösséget szolgálták - fűzte hozzá a szerző, aki úgy véli, hogy ezen családok leszármazottai magukban hordozzák egy újfajta vezetőtípus ígéretét is a helyi közösségek élén.

A kötetet október 21-én mutatják be a Budapest Music Center Könyvtártermében, az eseményen Szőnyi Szilárd és Csinta Samu a könyv szereplőivel, báró Apor Csabával, gróf Haller Bélával és gróf Mikes Borbálával fog beszélgetni.

 AJÁNLJUK MÉG:
 Riportkönyv az erdélyi arisztokráciáról: Báró elvtárs
 Galéria: a Kálnoky-birtokok Székelyföldön
► Elárvereznek két erdélyi történelmi kastélyt

Kövessen bennünket a Facebookon!
Ha tetszik az oldal, csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.
Forrás: MTI