2015. október 21., szerda

Emberiség elleni bűncselekménnyel vádolják Ion Iliescut

A volt államfőt gyanúsítottként hallgatták ki ma reggel a román legfőbb ügyészségen az 1990 júniusában lezajlott „bányászjárás” ügyében.


bányászjárás 1990, igazságszolgáltatás, Ion Iliescu, Románia, Zsil-völgyi bányászok
Ion Iliescu — Fotó: Andreea Alexandru/Mediafax
A Digi 24 hírtelevízió értesülései szerint a volt román államfőt és a vele együtt beidézett Virgil Magureanut, az 1990-ben alakult Román Hírszerző Szolgálat (SRI) első igazgatóját, emberiség elleni bűncselekménnyel vádolják.

Mindkettőjüket azzal vádolják, hogy szándékosan provokálták ki az erőszakos cselekményeket az ellenzékkel való leszámolás érdekében 1990. június 13. és 15. között, amikor a Zsil-völgyi bányászok feldúlták Bukarestet, hogy „megvédjék” az akkori államfő hatalmát a politikai ellenfelektől.

A bányászok tüntetőket, diákokat és egyszerű járókelőket bántalmaztak, feldúlták az ellenzéki pártok székházát. A „bányászjárásként” emlegetett erőszakhullámban több ember életét vesztette, és százak sebesültek meg.

Románia, bányászjárás 1990, Zsil-völgyi bányászok, igazságszolgáltatás, Ion Iliescu, mineriade, Dan Voinea
Bányászok Bukarestben — Fotó: AP
Az ügyben zajlott korábbi vizsgálatokat 2009-ben vádemelés nélkül lezárták. Az áldozatok panasza nyomán a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bírósága tavaly szeptemberben az atrocitások kivizsgálására és kártérítésre kötelezte a román államot.

Szerda reggel a legfőbb ügyészég nevek említése nélkül annyit közölt, hogy a legfőbb ügyész október 16-i rendelete értelmében a katonai ügyészek emberiesség elleni bűncselekmények gyanújával folytatják a bűnvádi eljárást az 1990. júniusi bukaresti Egyetem-téri tüntetés erőszakos leverése ügyében. A kommüniké szerint a gyanúsítottak körét kiterjesztették olyan volt tisztségviselőkre, akik 1990-ben az ország civil és katonai hatóságait vezették.

A büntető törvénykönyvnek az ügyészség által megjelölt paragrafusai olyan, a civil lakosság elleni általános és módszeres támadásra vonatkoznak, amelyek során embereket ölnek meg, testi, vagy szellemi épségüket károsítják, illetve egy bizonyos csoport tagjait politikai, faji, nemzeti, etnikai, vallási, vagy szexuális okokból üldöznek és alapvető emberi jogaik gyakorlásában korlátozzák őket.
Ion Iliescu 1990 és 1996, illetve 2000 és 2004 között volt Románia államfője.
Kövessen bennünket a Facebookon!
Ha tetszik az oldal, csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.
vhegy/MTI/Digi24