2015. október 26., hétfő

Durván egymásnak esett Ponta és Johannis

Éles szóváltás alakult ki Romániában Klaus Johannis államfő és Victor Ponta miniszterelnök között, miután a bolgár, szerb és román kormányfő hétvégi tanácskozását követően Bojko Boriszov bolgár miniszterelnök bejelentette: Bulgária, Románia és Szerbia kész lezárni határait a menekültek előtt, ha Németország és Ausztria is így dönt.


Románia, Victor Ponta, Klaus Johannis, határzár, migráció, illegális bevándorlás,
Éles vita a román államfő és miniszterelnök között. Fotó: Radu Sigheti/Reuters
Johannis szerint Pontának nem volt mandátuma elkötelezni az országot anélkül, hogy az államfő erre felhatalmazta volna.

A szociáldemokrata miniszterelnök válaszképpen hétfőn azzal vádolta a jobbközép ellenzék éléről államfővé választott Johannist, hogy feleslegesen jár Brüsszelbe a migráns-ügyről tanácskozni, mert:
Nem csinál ott semmit, csak hallgatja a többieket.
Ponta hétfőn kifejtette: nem ülhetett tétlenül, amikor nyilvánvaló, hogy Európában „tendenciává vált a határok lezárása, amit Magyarország kezdeményezett” és meg kellett vitatnia a helyzetet a „legfontosabb regionális partnerekkel”, Bulgáriával és Szerbiával.
A bolgár, szerb és román kormány egyrészt szolidáris Európával és teljesítik európai kötelezettségeiket, másrészt azonban, ha mindenki más lezárja határait, nem érthetnek egyet azzal, hogy a menekültek itt rekedjenek, és ez a három ország egyféle ütközőzónává váljék a Magyarország és mások által emelt kerítések, illetve a Görögországból érkező menekült-áradat között - magyarázta Ponta.
Ponta korábban a migránsok befogadása mellett érvelt, és azért bírálta Johannist, mert az ellenezte a Brüsszel által javasolt kötelező elosztási kvótákat és azt vetette szemére az államfőnek, hogy álláspontja miatt Románia Magyarországgal együtt az európai álláspont ellen szavazott.

A mostani csörte során már sértő kifejezések is elhangzottak: Johannis úgy fogalmazott, hogy „Ponta Bulgáriában sétafikált”, Ponta pedig azzal vágott vissza, hogy Johannis úgy jár Brüsszelbe, mint „egy süket leányzó a táncba”.

A román alkotmány szerint az országot az államfő jogosult képviselni a nemzetközi kapcsolatokban.
Románia, Bulgária és Szerbia miniszterelnöke szombaton megegyezett abban, hogy országaik egységesen lépnek fel a menekültválságot érintő kérdésekben Brüsszelben és nem fogják hagyni, hogy „átjáró” országokká váljanak. 
Kövessen bennünket a Facebookon!
Ha tetszik az oldal, csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.
Forrás: MTI