2015. október 1., csütörtök

Cseh publicista: Túlzottak és álságosak az Orbánt ért kritikák

Viliam Buchert ismert cseh publicista a Reflex című társadalom-politikai hetilap legfrissebb, ma megjelent számában írt elemzést a migrációs válság kezelését illetően Magyarország és Orbán Viktor elleni támadásokról.

migráció, Magyarország, Orbán Viktor, schengeni övezet, bevándorlás, határkerítés, Európai Unió, Brüsszel, Reflex, Viliam Buchert
EU-piroslap a kvótarendszert ellenző tagállamoknak.
Illusztráció: Lubomír Kotrha/Reflex
„Örüljünk annak, hogy Orbán és a magyarok, mint nemzet, ebben a számukra ismeretlen és feszült helyzetben is megőrizték nyugalmukat és méltóságukat” - áll a Menekültek és a robbanékony magyar lélek című írásban.

Buchert úgy látja, hogy a migrációs válság az összes európai uniós ország közül Magyarországot érintette a leginkább, Orbán és a magyarok pedig nem tettek mást, mint a hatályos szabályok szerint védték a külső, schengeni határokat.

Orbán Viktor politikai stílusa szokatlan és bizonyos kétségeket ébreszt - jegyzi meg Buchert -, a magyarok többsége azonban nem gondolja, hogy Orbán eljárása a migrációs ügyben nem lenne demokratikus. A magyar miniszterelnök már régóta figyelmeztet a migráció gondjaira, és „az utóbbi hónapok őt igazolták”.
A magyar miniszterelnök nagy függetlensége a bel- és külpolitika legtöbb kérdésében rendkívül irritálja Brüsszelt és őrületbe kergeti Washingtont. Ezért festik le néha Orbánt úgy, mint egy démont - véli a cseh publicista.
Orbán Viktor politikája az életről és a társadalomról alkotott magyar felfogás lényegéből indul, és szinte mindig össze van kötve bizonyos mértékű hazafiassággal. „Aki ezt nem érti meg, az nem tudja megérteni sem a magyarokat, sem kormányukat” - írja Viliam Buchert.

Kövessen bennünket a Facebookon!
Ha tetszik az oldal, csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.
MTI/Reflex