2015. október 18., vasárnap

Ciprasz beintett Merkelnek

Görögország területi viták miatt nem hajlandó együttműködni Törökországgal az uniós külső határ védelmében az Égei-tenger keleti részén, ahol a legtöbb menekült átkel az EU területére.


Angela Merkel, Alekszisz Ciprasz, Görögország, Törökország, Recep Tayyip Erdogan, migráció,
Angela Merkel és Alekszisz Ciprasz. Fotó: Martin Meissner/AP/MTI
Erről Alekszisz Ciprasz görög kormányfő tájékoztatta Angela Merkel német kancellárt a napokban a Welt am Sonntag szerint.

A hetilap értesülése alapján Angela Merkel a héten telefonon egyeztetett görög kollegájával, aki elmondta, hogy a görög parti őrség semmi szín alatt nem működik együtt a török parti őrséggel az Égei-tenger keleti részén kialakult helyzet rendezésében.

A térségben az embercsempészek szinte háborítatlanul tevékenykednek. A görög fél azonban nemcsak arra nem hajlandó, hogy közösen járőrözzön a törökökkel, hanem arra sem, hogy összehangolják a járőrözési tevékenységet.

Alekszisz Ciprasz ezt azzal magyarázta, hogy Görögország nem kíván a határok közvetett elismeréseként értelmezhető jelzéseket, gesztusokat tenni. Görögországnak és Törökországnak évtizedek óta vannak területi vitái, és a két NATO-tagország viszonya hagyományosan feszült.

A Welt am Sonntag értékelése szerint a görögök elzárkózása súlyos csapás Angela Merkel válságkezelő tervére, amelynek egyik központi eleme a görög-török uniós határ védelmének erősítése.


Merkel már csak a török államfőre számíthat


Angela Merkel, Alekszisz Ciprasz, Görögország, Törökország, Recep Tayyip Erdogan, migráció,
Angela Merkel és Recep Tayyip Erdogan. Fotó: Tolga Bozoglu/MTI
Ha Erdogan intézkedik, a balkáni migrációs útvonal 5-6 nap alatt elnéptelenedik - mondta a Welt am Sonntagnak Angela Merkel egy név nélkül nyilatkozó bizalmasa.
A lap szerint a kancellár normális körülmények között soha nem utazott volna két héttel egy parlamenti választás előtt Törökországba, hogy tárgyaljon az államfővel és a miniszterelnökkel.

Angela Merkel a vasárnapi isztambuli látogatásra azért vállalkozott, mert Erdogan ezt szabta meg a menekültválság kezelését célzó uniós akcióterv támogatásának egyik feltételéül - írta a Welt am Sonntag.

Kövessen bennünket a Facebookon!
Ha tetszik az oldal, csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.