2015. október 31., szombat

Bukaresti tűzvész: nemzeti gyász Romániában

Háromnapos nemzeti gyászt hirdetett szombattól a román kormány az előző esti bukaresti tűzvész áldozatainak emlékére.


Bukarest, Club Colectiv, Goodbye To Gravity, nemzeti gyász, Románia, tűzvész,
Fotó: Daniel Mihăilescu/AFP
Pénteken egy rockkoncert közben tűz ütött ki egy bukaresti klubban.

A teremnek egyetlen használható kijárata volt: a koncert több száz résztvevője egymást taposva próbált kimenekülni, 26 ember a helyszínen, egy sérült kórházba szállítása után életét vesztette.

Victor Ponta miniszterelnök a szombati rendkívüli kormányülésen nemzeti tragédiának nevezte a történteket. A kormányhatározat értelmében október 31-e, valamint november elseje és másodika hivatalos gyásznap Románia egész területén.

Szombat délben Klaus Johannis államfő meglátogatta a Floreasca kórházat, ahol a legtöbb sérültet kezelik, majd a tragédia helyszínét is felkereste.


Bukarest, Románia, tűzvész, Club Colectiv, nemzeti gyász, Goodbye To Gravity
Klaus Johannis nyilatkozik a sajtónak a  Floreasca kórház előtt. Forrás: Elnöki Hvatal
Az elnök megdöbbentőnek és ugyanakkor felháborítónak nevezte, hogy Bukarest szívében ilyen méretű tragédia történhetett.

Korábban Raed Arafat belügyi államtitkár-helyettes közölte: a klubnak nem volt tűzrendészeti engedélye, a teremben nem voltak vészkijáratok. A román előírások szerint egy ekkora — több mint 400 négyzetméteres — teremnek hat kivilágított vészkijárattal kellett volna rendelkeznie, ezzel szemben egyetlen ajtaja volt. A mennyezetre sem építették be az előírt füstérzékelős automata oltóberendezéseket, sőt, a hangszigetelés — feltehetően takarékossági okokból — gyúlékony anyagból készült.

A korábban gyárcsarnoknak épült koncertteremből nemcsak a menekülők nem tudtak idejében kijutni: a tűzoltók sem tudták megközelíteni a helyszínt az útjukat elálló parkoló autók miatt, amelyekkel a koncert résztvevői érkeztek a rendezvényre.

Szemtanúk szerint a koncertező együttes szólistája az első lángok láttán — akkor még viccelődve — megjegyezte, hogy ez nem része az előadásnak, és egy tűzoltópalackot kért, de a szervezők nem tudták, honnan vegyenek elő oltókészüléket.

A tragédia körülményeit és a büntetőjogi felelősséget a legfőbb ügyészség vizsgálja. Tiberiu Nițu, a vádhatóság vezetője közölte: minősített emberölés gyanújával indítottak bűnvádi eljárást ismeretlen tettes ellen. Forrás: MTI