2015. október 31., szombat

Colectiv: nehezen tudják azonosítani az áldozatokat

A péntek esti tragédia áldozatainak alig egyharmadát tudták azonosítani - jelentette be Raed Arafat helyettes államtitkár, a román rohammentő-szolgálat (SMURD) alapítója szombaton, a román kormány mellett működő válságstáb ülése után.


Bukarest, tűzvész, Club Colectiv, Goodbye To Gravity, rockkoncert, tömegkatasztrófa, Raed Arafat, SMURD,
Club Colectiv. Fotó: Mihai Călin/Click
A belvárosi szórakozóhelyen kiütött tűz 27 ember halálát okozta.

A teremben a tűz eloltása után 26 holttestet találtak a hatóságok, egy ember pedig kórházba szállítása után halt bele sérüléseibe. Közülük 17-nek a személyazonosságát nem sikerült még megállapítani.

A tűzvész nyomán a mentők 184 embert láttak el, és 146 sérültet utaltak be a bukaresti kórházakba égési sérülésekkel, illetve füstmérgezéssel, közülük ötnek a kiléte még ismeretlen. Arról nincs pontos adat, hogy hányan vannak válságos állapotban, de számuk több tucatra tehető.

Arafat szerint az áldozatok száma várhatóan emelkedni fog, hiszen sok sérült súlyos égési sérüléseket szenvedett, légútjai megégtek, nem tud önállóan lélegezni.

Nicolae Bănicioiu egészségügyi miniszter: a katasztrófaelhárítás és a mentőszolgálat jól vizsgázott. 


Minden túlélő rövid időn belül orvosi ellátást kapott. Az éjszaka 11 bukaresti kórház között osztották szét azokat a sérülteket, akiken plasztikai műtétet kellett elvégezni. A sürgősségi kórházakba lélegeztető gépeket hoztak más egészségügyi intézetekből. A védelmi minisztérium két katonai repülőgépet és két helikoptert helyezett készenlétbe, hogy szükség esetén átszállíthassák a sérülteket a kevésbé zsúfolt vidéki kórházakba, de egyelőre nem vették igénybe őket.

Bukarest, tűzvész, Club Colectiv, Goodbye To Gravity, rockkoncert, tömegkatasztrófa, Raed Arafat, SMURD,
Szolidaritás: a bukarestiek megrohamozták a vérellátó központokat. Fotó: Cătălin Bălan/Digi24
A bukaresti kórházakat szombatra virradó éjjel az önkéntes véradók is megrohamozták, de hazaküldték őket azzal, hogy csak később lesz szükség a segítségükre. Az orvosok szerint a sebesültek túlélési esélyeit inkább bőrátültetésekkel lehetne növelni.
Péntek este Bukarest belvárosában egy ipari csarnokból kialakított szórakozóhelyen, a Colectiv klubban rendezett ingyenes rockkoncerten ütött ki a tűz. Szemtanúk szerint a koncerten használt pirotechnika egy szikrája lángra lobbantotta a hangszigetelést, a tűz pedig pillanatok alatt a teljes mennyezetre átterjedt. 
A zsúfolt teremben néhány száz fiatal szórakozott. A menekülők egyetlen kijáratot tudtak csak igénybe venni. „Egymást tapostuk, aki erősebb volt, az maradt életben” - mondta az egyik túlélő.
Kövessen bennünket a Facebookon!
Ha tetszik az oldal, csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.
Forrás: MTI