2015. október 31., szombat

Borzalmas tűzvész egy bukaresti klubban

Pénteken késő este a Colectiv nevű bukaresti éjszakai klubban tűzvész tört ki. Eddig 27 ember vesztette életét, száznál is többen súlyosan megsérültek.


Bukarest, Románia, tűzvész, Club Colectiv, Goodbye To Gravity,

A román főváros majd' minden mentőegységét — hatvan tűzoltó- és mentőautó, valamint egy kis mobil kórház — a helyszínre vezényelték, ahol sokáig nagy zűrzavar, totális káosz uralkodott.

Gabriel Oprea román belügyminiszter és miniszterelnök-helyettes azonnal a helyszínre érkezett, és értesítette a tragédiáról Victor Ponta kormányfőt és Klaus Johannis államfőt. Johannis Facebook-bejegyzésben adott hangot megdöbbenésének, és részvétét fejezte ki az áldozatok családjának, arról biztosítván őket, hogy a hatóságok mindent megtesznek a bajbajutottakért.

A helyszíni mentést személyesen Raed Arafat, a romániai Sürgősségi Életmentő Szolgálat (SMURD) és légimentő-szolgálat alapítója irányította. Az összes bukaresti kórházban vészhelyzetet rendeltek el. A belügyminisztériumban vörös riasztást adtak ki, amely azt jelenti, hogy a hatóságok bármilyen kórházi intézményt vagy szükséges szállítóeszközt igénybe vehetnek.

Egyelőre nem tudni pontosan, mi okozta a tüzet, szemtanúk beszámolója szerint a pirotechnikai eszközök használata közben következett be a tragédia, egy hangszigetelő anyaggal bevont oszlop kapott lángra, onnan pedig pillanatok alatt tovaterjedt a zsúfolt terem mennyezetén. A bennlévők közül voltak, akik pár pillanatig azt hitték, a tűz is a műsor része, hamarosan azonban mindenki egymáson taposva próbált kimenekülni. A Digi24 szemtanúk tanúvallomása alapján azt közölte, hogy az egyik vészkijárat zárva volt.

A szerencsétlenség idején mintegy 400 ember tartózkodott a régi gyárépületben üzemeltetett szórakozóhelyen, ahol péntek este a Goodbye To Gravity bukaresti metálzenekar tartotta lemezbemutató koncertjét. A szervezők látványos pirotechnikai műsort is ígértek.