2015. október 22., csütörtök

Bányászjárás: Petre Roman sem ússza meg

A '89-es rendszerváltás utáni első román miniszterelnököt is meggyanúsította a román legfőbb ügyészség az 1990-es bukaresti bányászjárás ügyében.


Petre Roman, Ion Iliescu, Románia, bányászjárás 1990, Zsil-völgyi bányászok, Miron Cozma, igazságszolgáltatás,
Ion Iliescu, Gelu Voican-Voiculescu és Petre Roman. Fotó: Bogdan Stamatin/Mediafax
1990. június 13–15 között a Zsil-völgyi vájárok brutálisan bántalmazták a Ion Iliescu akkori elnök ellen tüntető ellenzékieket, diákokat.

Szerdán Iliescut, Virgil Măgureanu volt hírszerző főnököt és Victor Atanasie Stănculescu volt védelmi minisztert hallgatták ki gyanúsítottként.

Petre Roman, Victor Atansie Stănculescu és Gelu Voican-Voiculescu volt miniszterelnök-helyettes esetében Klaus Johannis román elnöknek kell engedélyeznie a bűnvádi eljárás elindítását, ugyanis a miniszteri felelősséget szabályozó jogszabály szerint a jelenlegi és a volt kormánytagok esetében az ügyészségnek engedélyt kell kérnie az elnöktől a bűnvádi eljárás megindításához. Ez a jogszabály ugyan jóval 1990 után lépett hatályba, de ettől még a mostani eljárást kell tiszteletben tartaniuk, és ezért fordultak kérelemmel Johannishoz.

Kihallgatták Gheorghe Dobre volt közlekedési minisztert is, akinek akkor alacsonyabb beosztása volt: 1990-ben ő volt a Román Államvasutak krajovai kirendeltségének az igazgatója. Őt azért hallgatták ki, mert a Zsil-völgyi bányászok vonattal, az államvasutak által rendelkezésükre bocsátott szerelvényekkel utaztak Bukarestbe. Dobre csak jóval később, 2004 és 2005 között lett közlekedési miniszter a Călin Popescu Tăriceanu liberális miniszterelnök vezette kormányban.

Csütörtökön a legfőbb ügyészségre beidézték Miron Cozma volt bányászvezért is, aki a román média szerint szintén gyanúsított. Őt korábban már elítélték, de az 1991-es és 1999-es bányászjárások miatt. 
Romániában 1990 májusában zajlott le a rendszerváltás utáni első demokratikus választás, amelyen elsöprő többséggel győzött Ion Iliescu. Ezt követően ellenzéki tüntetések robbantak ki a fővárosban, a belvárost több napig elfoglalták a tiltakozók, akik attól tartottak, hogy Iliescu nyugati demokrácia helyett reformkommunizmust akar Romániában.

A karhatalmi erők éppen a bányászok érkezése előtt egy nappal, június 13-án számolták fel erőszakkal a tüntetést. A vájárok mégis megjöttek, feldúlták az ellenzéki pártok székházát, és kegyetlenül bántalmaztak minden járókelőt, akikről feltételezték, hogy ellenzéki szimpatizánsok. Ezt követően Iliescu nyilvánosan megköszönte a bányászoknak a „hazafias, példás állampolgári cselekedetüket”. Akciójuknak hivatalosan négy halálos áldozata és mintegy ezer sebesültje volt.


A legfelső bíróság idén márciusban járult hozzá ahhoz, hogy az el nem évülő bűncselekmények — emberiesség elleni bűntettek és szándékos emberölés — esetében a legfőbb ügyészség újranyissa a korábban vádemelés nélkül lezárt bányászjárás aktáit.
Kövessen bennünket a Facebookon!
Ha tetszik az oldal, csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.
vhegy/MTI