2015. október 5., hétfő

Az antik Palmürában pusztít az Iszlám Állam

Iszlám Állam, Szíria, Palmüra, műemlékek, UNESCO, Bassár el- Aszad, polgárháború,
2009-ben készült kép a diadalívről.
Fotó: Juszef Badavi/EPA/MTI
A dzsihadista terrorszervezet fegyveresei felrobbantották az UNESCO világörökségi listáján szereplő római kori város, Palmüra híres diadalívét.


Az időszámításunk előtti II. században épített diadalív az ókori város kapuját jelölte, s egyike volt a város legjelentősebb műemlékeinek.

A szélsőséges milícia tagjai korábban a kétezer éves Baál-Samin templomot és két ókori mauzóleumot is felrobbantottak az az általuk korábban elfoglalt kelet-szíriai romvárosban.

Az Iszlám Állam májusban kerítette hatalmába Tadmur városát — ókori nevén Palmürát —, miután a kormányerők ottani védelmi vonalai összeomlottak.

A Tadmur szélén található ókori romváros a világ legismertebb történelmi helyszínei közé tartozik, és tartani lehet attól, hogy az iszlamista fegyveresek lerombolják, ahogy azt Irak jelentősebb régészeti helyszínével is tették.

A terrorszervezet világnézete szerint az ókori műemlékek a bálványimádás kellékei, ezért bűnös dolgok. A dzsihadisták ugyanakkor gyakorlatiasan is gondolkodnak: a mozdítható műkincseket eladják a feketepiacon, ami jól jövedelmező bevételi forrásuk.
Palmüra az ókori Szíria fontos városa volt egy oázisban, Damaszkusztól 240 kilométerrel északkeletre és az Eufrátesztől 200 kilométerrel nyugatra. A mediterrán térség és az ókori Kelet közötti kereskedelem fontos központjaként szolgált, a karavánok számára hosszú évszázadokon "a sivatag mátkája" volt.
Kövessen bennünket a Facebookon!
Ha tetszik az oldal, csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.
vhegy/MTI