2015. október 8., csütörtök

Angela Merkelt valami nyomasztja

Nem, nem az európai menekültválság! A német kancellár továbbra is úgy véli, hogy Németország megbirkózik a kihívással.


Angela Merkel, Nobel-díj, Nobel-békedíj, migráció, Németország, szír menekültek, határzár, Európai Unió, ARD, Das Erste, Anne Will
Angela Merkel ma is meghívná a menekülteket. Forrás: Das Erste
Angela Merkel erről egy szerda esti televíziós interjúban beszélt, ahol ismételten kijelentette: kitart a menekültválság ügyében képviselt álláspontja mellett.

Merkel szerint a válságot csak uniós összefogással, a görög-török és az olasz-líbiai uniós külső határ jobb védelmével és a kiváltó okok kezelésével lehet megoldani. 

Az ARD (Das Erste) német országos közszolgálati televízió Anne Will című politikai vitaműsorában Angela Merkel kiemelte, hogy a menekültválság történelmi próbatétel, és az ország 25 évvel ezelőtti újraegyesítése óta a legnagyobb feladat Németország előtt. A munkához pedig csak optimizmussal és azzal a meggyőződéssel lehet hozzáfogni, hogy a feladatot meg lehet oldani.

„Sikerülni fog, erről nagyon mélyen meg vagyok győződve” - ismételte meg híressé vált kijelentését a menekültválság kezelésének kilátásairól. Hangsúlyozta, hogy kancellárként nem is mondhatott volna mást.

„A menedékkérők áradatát rövid távon és a német határon nem lehet feltartóztatni.”

A határok lezárása és a menedékkérők befogadásának tilalma nem megoldás, és nem is lehetne kivitelezni - mondta Angela Merkel a tevékenységét érő bírálatokkal, követelésekkel kapcsolatban.
Aláhúzta: nem tudja befolyásolni, hogy mennyi menedékkérő érkezik Németországba. „Én sem tudom, hogy holnap hányan jönnek” - jegyezte meg.

„Nem vagyok hajlandó részt venni egy olyan versenyben, hogy ki kezeli barátságtalanabbul a menekülteket” abban a reményben, hogy „akkor majd nem jönnek”.
Németország barátságosan fogadja a menekülteket. Erre büszke vagyok" - jelentette ki a kancellár.

„A legfontosabb feladat: rendezetté tenni a folyamatot.”


A menedékkérőknek, menekülteknek pedig igazodniuk kell a németországi élet szabályaihoz és be kell tartaniuk a törvényeket.

Ha a multikulturalizmus azt jelenti, hogy mindenki kedvére tehet bármit, figyelmen kívül hagyva a közösség szabályait, akkor a multikulti egy élethazugság - mondta Angela Merkel.
A védelemre nem szoruló menedékkérőknek távozniuk kell, a védelemre szoruló embereket pedig be kell fogadni - tette hozzá.
Egy felmérésre szerint a menedékkérők legnagyobb csoportját alkotó szír állampolgárok túlnyomó többsége nem akar hosszabb távon Németországban maradni, hanem szeretne visszatérni hazájába.
Elmondta, a menekülthullám nem Németország vagy a menedékkérőkkel készített szelfik miatt indult el, jóval összetettebb és földrajzilag távol érvényesülő tényezők indították el a hullámot.
Ezekkel a valódi kiváltó okokkal kell foglalkozni, így javítani kell a Szíriából elmenekült, de a térségben maradt emberek helyzetét. Elsősorban Törökországgal kell szorosabbra fűzni az együttműködést, az országban élő — a helyi jogszabályok miatt menekültstátussal nem is rendelkező — szíriaiak életkörülményeinek javítása és a görög-török uniós külső határ jobb védelme céljából.
Mindehhez még sokat kell dolgozni, mint ahogy az is további erőfeszítéseket igényel, hogy kialakuljon egy méltányos rendszer az Európai Unióban a menekültválság terheinek megosztására - fejtette ki a német kancellár.

Nobel-díj


Azzal kapcsolatban, hogy sokak szerint az ukrán válságban és a menekültválságban végzett tevékenysége révén esélyes a Nobel-békedíjra, a német kancellár elmondta, hogy nincs ideje foglalkozni ilyesmivel, és zavarja az ügy. „Szinte már nyomaszt...” - mondta Angela Merkel.

Kövessen bennünket a Facebookon!
Ha tetszik az oldal, csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.
vhegy/MTI