2015. október 29., csütörtök

300 fős menekültkontingens érkezik Romániába

A menedékkérőket, akiket Románia a kötelező uniós kvóták alapján vesz át Olaszországtól, november végére várják a romániai táborokba - közölte csütörtöki számában az Adevărul.


migráció, Románia, Európai Unió, menekült-kvótarendszer, Adevărul, illegális bevándorlás, Olaszország,
Bevándorlók menetelnek Szlovénia és Ausztria határán. Fotó: Erwin Scheriau/EPA/MTI
A lap Leonard Orbant, Klaus Johannis államfő európai ügyekért felelős tanácsadóját, Románia migráns-ügyi kapcsolattartóját idézte.

Romániának az uniós kvóták alapján több mint 6000 menedékkérőt kell átvennie a migrációs hullám által sújtott tagállamoktól. Az Adevărul szerint a román hatóságok a „civilizációs súrlódásokra” is felkészültek.

Bár Románia kifejezte készségét befogadásukra, előfordulhat, hogy maguk a menekültek utasítják majd el, hogy Romániába jöjjenek - írja a lap.
Lássuk, hányan hajlandók hozzánk jönni. Például Litvániába, egy hasonló menekültáthelyezési próbálkozás után üresen tért vissza a repülőgép, és Luxemburgot is ugyanígy elutasították - mondta Orban.
A lap szerint nem megalapozatlanok a román összekötő kételyei olyan körülmények között, amikor a legtöbb migráns Németországba és a többi északi országba igyekszik, ahol a legelőnyösebbek a szociális rendszerek.

A román kormány mellett működő „menekültügyi koalíció”, amely az illetékes hatóságok és civil szervezetek munkáját hangolja össze, hétfői ülésén áttekintette a menedékkérők befogadásának gyakorlati lépéseit. Az érkezők személyi számot kapnak, és — a külföldi diákokéhoz hasonló — nyelviskolát alakítanak ki számukra a román nyelv elsajátítására.

A román oktatási minisztérium ötszáz ösztöndíjat ajánlott fel a menekülteknek — százat az orvosi egyetemeken és négyszázat a kőolaj- és gázkitermelő mérnöki szakon —, ami fedezi a hallgatók tandíját és teljes ellátását. A menekültek közül jelentkező ösztöndíjasoknak az első, előkészítő évben a román nyelvet kell elsajátítaniuk.

Az Adevărul szerint Romániának további húszezer menekültet kell majd befogadnia, ha a — Frontex adataiban szereplő — 710 ezer idén Európába érkezett illegális határátlépő 3,9 százalékát kell átvennie. A lap ebbe már beleszámolta azt, hogy az uniós kvóta alapján Romániára jutó csaknem 28 ezer menedékkérő egy része nem fogja megkapni a menekültstátust, és kitoloncolják az Európai Unióból.

Kövessen bennünket a Facebookon!
Ha tetszik az oldal, csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.
vhegy/MTI