2015. október 11., vasárnap

25 éve indították újra a Kolozsvári Református Kollégiumot

A kommunista diktatúra idején betiltott egyházi iskolák közül a Kolozsvári Református Kollégium volt az első, amelyik újraindult.


Kolozsvári Református Kollégium, magyarság, oktatás, Erdély,
A Kolozsvári Református Kollégium, Erdély egyik legnagyobb múltú iskolája.
Fotó: Czeglédi Zsolt/MTI
A Kollégium újraindításában meghatározott szerepet játszott a néhai Csiha Kálmán püspök.

Kató Béla püspök a Farkas utcai református templomban vasárnap tartott hálaadó istentiszteleten elmondta:
Európát nem a muszlim bevándorlás fenyegeti, az igazi veszély bennünk, európaiakban van. A keresztyén újjászületés az egyetlen esély Európa megerősödésére.
A püspök szerint a kor kihívásaival szemben az szükséges, hogy:
  • éljünk egészségesen,
  • teremtsünk rendet a fejünkben és a szívünkben, és
  • „helyezzük vissza az origót a koordinátarendszerünk középpontjába”. A kezdőpont csakis Jézus lehet.
Hoppál Péter, az Emberi Erőforrások Minisztériumának a kultúráért felelős államtitkára köszöntőjében kiemelte: a kollégium egykori diákjai elmentek tanulni Európa egyetemeire, de visszatértek szülőföldjükre a népüket szolgálni, tudásukat a hazájukban kamatoztatták.
Magyarország kormánya minden segítséget megad ahhoz, hogy a szülőföldön való megmaradásban segítse az erdélyi fiatalokat. Bízunk bennetek, hogy őrállókként, őrzőkként itt lesztek, és szolgálni fogjátok mindazt, amit Kolozsvár, a kollégium üzen - jelentette ki az államtitkár.
A hálaadó istentisztelet után avatták fel az iskola sportpályáját, amelyet a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium támogatásával újítottak fel.
A Kolozsvári Református Kollégiumban olyan hírességek tanultak, mint Áprily Lajos költő, Kós Károly építész, Sütő András drámaíró és Wass Albert író. 
A kommunista diktatúra idején felszámolt intézmény 1990-ben egy külvárosi román tannyelvű iskola termeiben kezdett újra működni. 
Az ingatlan-visszaszolgáltatás után 2002-ben költözhetett be az 1801-ben épült Farkas utcai öreg épületébe. 
Az iskola 1902-ben átadott új épületét és tornacsarnokát az egyháznak nem sikerült visszaszereznie. Ebben az egyik legrangosabb kolozsvári román nyelvű iskola működik. 
A Kollégiumnak jelenleg 750 diákja van. Az óvodai és elemi tagozatok mellett elméleti gimnáziumi oktatást és duális szakoktatást is biztosít diákjainak, és diakonisszaképző főiskolai tagozatot is működtet. A szakiskolai tagozatot tavaly Orbán Viktor miniszterelnök jelenlétében indította el a kollégium. 
Az intézmény diákjainak jelentős hányada Erdély más vidékeiről származik.
Kövessen bennünket a Facebookon!
Ha tetszik az oldal, csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.
Forrás: MTI