2015. szeptember 13., vasárnap

Váratlan lépést tett menekült-ügyben Németország

A menekültválság nyomán Németország ideiglenesen ismét határellenőrzést vezet be - jelentette be vasárnap esti, rendkívüli nyilatkozatában Thomas de Maiziere német belügyminiszter Berlinben.


Thomas de Maiziere, határellenőrzés, illegális bevándorlás, migráció, Németország, Orbán Viktor, Magyarország, migráció,
Thomas de Maiziere: Az intézkedés egyelőre határozatlan időre szól. Fotó: Daniel Reinhardt/EPA/MTI
Az intézkedés „súlypontja” a német-osztrák határ, célja pedig a Németországba igyekvő emberek „áradatának korlátozása”, és a beutazás rendezett keretek közé szorítása.

Erre „biztonsági okokból is sürgősen szükség van” - mondta a német belügyminiszter, kiemelve, hogy a határellenőrzés ideiglenes visszaállítása mindenben megfelel a belső határellenőrzés nélküli schengeni övezetről szóló előírásoknak.

Thomas de Maiziere kijelentette, hogy Németország „egyáltalán nem illetékes” az EU-ba érkező, „menedéket kereső emberek legnagyobb részének” ügyében.

Hangsúlyozta, hogy a menekültügyet szabályozó dublini előírások továbbra is érvényesek, és ezeket minden tagországnak be kell tartania, a menedéket kereső embereknek meg tudomásul kell venniük, hogy nem választhatják ki, melyik uniós tagországban kérnek menedékjogot.

Leállították a Németország és Ausztria közötti vasúti közlekedést


A két ország között hétfő reggel 7 óráig szünetel a vasúti közlekedés; a forgalmat a német szövetségi hatóságok utasítására állították le.


Az intézkedés érinti egyebek között a München-Salzburg-Wien-Budapest útvonalon közlekedő, Railjet 90-es járatot

Orbán Viktor üdvözölte a döntést


A magyar miniszterelnök a Bild című német lapnak nyilatkozva üdvözölte a német kormány vasárnap este bejelentett döntését a határellenőrzés ideiglenes visszaállításáról.


A miniszterelnök a Bild online kiadásában megjelent beszámoló szerint azt mondta: „nagy megértéssel viszonyulunk Németország döntése iránt, és kinyilvánítjuk szolidaritásunkat”.
Megértjük, hogy Németország és Európa (...) értékeinek védelmében szükség volt a döntésre. Természetesen készen állunk az együttműködésre minden formában.
A beszámoló szerint a miniszterelnök kifejezte meggyőződését, amely szerint a határellenőrzés ideiglenes visszaállítása Németországban „csak az első lépés”, hiszen „Görögországban is a lehető leggyorsabban meg kell védeni Európa határait”, valamennyi uniós tagország és intézmény összefogásával.
Magyarország ezt már az uniós belügyminiszterek legutóbbi találkozóján világossá tette - áll a Bild beszámolójában.
Kövessen bennünket a Facebookon!
Ha tetszik az oldal, csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.
Forrás: MTI