2015. szeptember 15., kedd

Válsághelyzet Magyarországon

Tömeges bevándorlás okozta válsághelyzetet hirdetett a magyar kormány  - jelentette be Kovács Zoltán kormányszóvivő kedden Szegeden.


Magyarország, válsághelyzet, menekültválság, migráció, Bács-Kiskun, Csongrád, Röszke, magyar-szerb határ, határzár, GYODA
Katonák a magyar-szerb határon. Fotó: Mohai Balázs/MTI
A rendelkezés, amely kedden 12,30 órakor lép hatályba, egyelőre Bács-Kiskun és Csongrád megyére érvényes, legfeljebb március 15-éig.
A válsághelyzet addig marad érvényben, amíg szükség van rá. Mindenkinek — a valódi menekülteknek is — elemi érdeke, véget érjen az illegális migráció. Az ideiglenes biztonsági határzár kialakítása, a jogszabályváltozások, illetve a határ őrizetének megerősítése minimalizálni fogja az illegális migrációt - jelentette ki a szóvivő.
Bakondi György miniszterelnöki főtanácsadó közölte, a Szerbia felől érkező migránsok két tranzitzónában — Röszkén és Tompán — nyújthatják be menedékkérelmüket. Itt regisztrálják személyes adatait, ujjlenyomatokat és arcképfelvételt készítenek, melyet rögzítenek az uniós adatbázisba.

A tranzitban tartózkodók ellátásáról a magyar állam gondoskodik.

Amennyiben a menedékkérők ügyében 24 órán belül nem születik döntés a tranzitban kialakított szálláshelyekre kerülnek. A kérelmüket legkésőbb nyolc napon belül elbírálják a hatóságok, az érintettek két napon belül bírósági felülvizsgálatot kérhetnek. Elutasító döntés esetén a migránst visszaküldik Szerbiába, ez azonban nem tekinthető kitoloncolásnak, hiszen a kérelmező a tranzitban jogilag nem lépett magyar területre.

A kísérő nélkül érkező kiskorúak gyermek és ifjúsági szakintézménybe kerülnek. A különleges ellátást igénylő személyeket — időseket, betegeket, kisgyermekes családokat — befogadó állomásokra szállítják, ügyükben a korábban megszokott eljárásban döntenek.

A tömeges bevándorlás okozta válsághelyzet elrendelésére a kedden hatályba lépett törvénymódosítás adott lehetőséget. A szabályozás szerint tömeges bevándorlás okozta válsághelyzet akkor rendelhető el, ha a Magyarországra érkező menedékjogi elismerést kérők száma egy hónapban átlagosan a napi 500 embert vagy két egymás utáni héten átlagosan a napi 750 embert vagy egy hét alatt átlagosan a napi 800 embert meghaladja.

Akkor is elrendelhető tömeges bevándorlás okozta válsághelyzet, ha tranzitzónákban tartózkodók száma meghaladja egy hónap alatt átlagosan napi 1000 embert, két egymás utáni héten átlagosan a napi 1500 embert vagy egy hét alatt átlagosan a napi 1600 embert.

Mindezek mellett a tömeges bevándorlás okozta válsághelyzet akkor is elrendelhető, ha bármely olyan migrációs helyzettel összefüggő körülmény alakul ki, amely valamely település közbiztonságát, közrendjét vagy a közegészségügyet közvetlenül veszélyezteti, különösen, ha az adott településen vagy annak külterületén található befogadó állomáson vagy a külföldiek elhelyezését biztosító egyéb létesítményben zavargás tör ki, vagy erőszakos cselekményeket követnek el.

A tömeges bevándorlás okozta válsághelyzetről a kormány dönt, az erről szóló rendelet legfeljebb hat hónapig marad hatályban, de amennyiben a feltételek továbbra is fennállnak, az intézkedés meghosszabbítható.

Kövessen bennünket a Facebookon!
Ha tetszik az oldal, csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.
Forrás: MTI