2015. szeptember 22., kedd

Valóságos dicshimnuszt zengtek Orbánról egy német vitaműsorban

Az Európai Unió volt „bővítés-ügyi” biztosa, Günter Verheugen szerint igazságtalan, hogy éppen Orbán Viktor áll a kritikák központjában a menekültválsággal kapcsolatban.


Orbán Viktor, menekültválság, illegális bevándorlás, migráció, Magyarország, Németország, menekültpolitika, határkerítés, Das Duell, Günter Verheugen, n-tv
Fotó: Balogh Zoltán/MTI
A német szociáldemokrata politikus egy tévéműsorban vette védelmébe a magyar kormányfőt.
Ez az ember megpróbálja azt tenni, amit elvárunk tőle, csak hogy nekünk ne kelljen megtenni. A magyarok elvégzik helyettünk a piszkos munkát - fogalmazott a volt uniós bővítési biztos.
Günter Verheugen az n-tv német hírtelevízió „Das Duell” című vitaműsorában nyilatkozott Orbán Viktorral kapcsolatban, az adás címe „Merkel, Orbán, Putyin - Európa egománok miatt bukik?” volt.

Miközben Orbánt dicsérte, Verheugen éles kritikával illette a német menekültpolitikát:
Mi németek azt gondoltuk, csak ülünk itt a közepén, körülöttünk EU-országok, ide nem jön majd senki, kivéve azokat, akik repülővel érkeznek Frankfurtba - fogalmazott a volt uniós biztos.
Nikolaus Blome német újságíró — a Bild korábbi főszerkesztő-helyettese, a Der Spiegel főszerkesztőségének tagja — csak papíron volt Verheugen „vitapartnere” a műsorban, lévén, hogy ő is Orbánt méltatta. Blome szerint a magyar kormányfő helyesen tette, amikor lezárta a szerb-magyar és a horvát-magyar határt kerítéssel, hogy útját állja a kontrollálhatatlan menekültáradatnak.
Kerítést épít, mert máshogyan nem megy. Máshogy nem lehet a problémát kontroll alatt tartani. Kerítés nélkül nem lehet biztosítani a bevándorlást rendezett keretek között - mondta.
Verheugen egyetért a magyar kormányfővel abban is, hogy a menekültek áradata egyre erősebb lesz.
Amit most megélünk, csak a kezdet. A vihar még csak most jön - fogalmazott.
Orbán Viktor, menekültválság, illegális bevándorlás, migráció, Magyarország, Németország, menekültpolitika, határkerítés, Das Duell, Günter Verheugen,
Günter Verheugen és „vitapartnere”, Nikolaus Blome. Forrás: Facebook/n-tv
Verheugen óvatosan optimista az ügyben, hogy a krízis egy közös, európai menekültpolitikához vezethet.
Ez lehet Angela Merkel nagy lehetősége. Most valami olyasminek kell következnie, ami túlmutat a mostani kicsi-kicsi politikán, amit Brüsszel kínál, és amit egyes országok csinálnak - mondta. 
Szerinte például azon is el lehetne gondolkodni, hogy az 1-1,5 millió, libanoni, jordániai, törökországi menekülttáborokban élő szíriainak biztonságos beutazást biztosítsanak Európába.

Mivel jelenleg a legtöbb menekült a gazdag Németországba igyekszik, Blome kiállt a kötelező menekültkvóta mellett, még akkor is, ha ez azt jelentené, hogy a menekülteket akaratuk ellenére kevésbé vonzó országba viszik.
A határok nélküli Európát veszélyezteti, ha engedjük őket oda, ahová menni szeretnének - jelentette ki.
Kövessen bennünket a Facebookon!
Ha tetszik az oldal, csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.
vhegy/HVG