2015. szeptember 7., hétfő

Románia feltételekhez kötné a migránsok befogadását

Románia szolidaritást vállal európai uniós partnereivel a bevándorlók problémájának kezelésében, de az egyenlő kötelezettségek mellett egyenlő jogokra is igényt tart - hangoztatta Victor Ponta miniszterelnök hétfőn Bukarestben.


Románia, menekült-kvótarendszer, illegális bevándorlás, Európai Unió, Victor Ponta, Schengen, schengeni övezet,
Victor Ponta és Bogdan Aurescu külügyér. Fotó: gov.ro
Most látszik, "milyen igazságtalanság érte Romániát", amikor nem vették fel a schengeni övezetbe.
Azon országok követelnek leghangosabban szolidaritást Romániától a bevándorlók ügyében, amelyek megakadályozták csatlakozását a belső határellenőrzés nélküli térséghez - a román kormányfő.
Ponta szorgalmazza Románia felvételét a schengeni övezetbe, legalább a légi közlekedés terén.

Az Európai Bizottság által javasolt befogadási kvóták növekedéséről szóló sajtóértesülésekre reagálva Ponta azt mondta:
Románia legfeljebb 1500 menedékkérőt tud átvenni más uniós országoktól, mert ennyit lehet elhelyezni a meglévő központokban. A rendelkezésre álló helyek közül csaknem 200 már foglalt.
A román sajtó múlt héten azt közölte, hogy Romániának a korábban vállalt 1785 helyett csaknem 7000 menedékkérőt kellene átvennie az Európai Bizottság legújabb terve szerint, amely már 160 ezer bevándorló elosztásával számol.

Hétfőn Ponta kijelentette, hogy jövő héten összeül a nemzetbiztonsági kérdésekben illetékes Legfelső Védelmi Tanács, és Románia ott alakítja ki álláspontját, hány bevándorlót hajlandó befogadni.

A politikus hétfői nyilatkozata hangnemváltást tükröz a migrációs válság ügyében: múlt héten Ponta még élesen bírálta Traian Băsescu volt államfőt, aki szerint Romániának nem kellene önként migránsokat befogadnia, mert nem tudja majd integrálni őket. A román kormányfő akkor azt hangoztatta, hogy Románia nem zárhatja le határait, és a menekültválság kérdésében „európai politikát kell folytatnia”.

Kövessen bennünket a Facebookon!
Ha tetszik az oldal, csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.
Forrás: MTI