2015. szeptember 22., kedd

Román publicista: Románia tanulhatna a magyar menekültpolitikából

Az egyik legolvasottabb román napilap, az Evenimentul Zilei Egyáltalán nem butaság a Magyarország által épített kerítés címmel közölt vezércikket mai számában.


sajtószemle, menekültválság, határkerítés, Magyarország, Románia, diplomácia, menekültpolitika, magyar-szerb határzár, magyar-horvát határázár
Ideiglenes műszaki határzár a magyar-szerb zöldhatáron. Fotó: Máthé Zoltán/MTI
Mălin Bot, a cikk szerzője arra a következtetésre jutott, hogy Románia jobban tenné, ha nem bírálná pusztán imázsépítési céllal a magyar határzárat, hanem tanulna belőle.

A szerző szerint a magyar-szerb és magyar-horvát határon történtek egyértelművé tették, hogy amikor a bevándorlók tömegesen érkeznek a zöldhatárra, akkor a hagyományos határőrizeti módszerek már nem hatékonyak.

Úgy vélte, roppant valószínű, hogy amikor Magyarország és Horvátország is lezárja határait, csak idő kérdése, hogy a bevándorlók özöne Románia felé fordul és ha az ország nem akar arra ébredni, hogy hatalmas biztonsági kockázatot jelentő migránsok tömegei léptek be ellenőrizetlenül területére, akkor a magyar és a bolgár példa alapján kell határát átjárhatatlanná tennie.

Kövessen bennünket a Facebookon!
Ha tetszik az oldal, csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.
Forrás: MTI