2015. szeptember 4., péntek

Putyin: a menekültválság felelőssége Washingtont terheli

Az orosz elnök szerint az európai menekültválság előrelátható volt, és elsősorban Washington elhibázott közel-keleti politikája tehető érte felelőssé.


menekültválság, Oroszország, Vlagyimir Putyin, Barack Obama, menekültek, migráció, Európai Unió,
Putyin Steven Seagal amerikai színész társaságában a Russzkij-szigeten. Fotó: Alekszej Druzsinyin/Kreml/Ria Novosztyi/Pool/EPA/MTI
Vlagyimir Putyin pénteken Vlagyivosztokban, a Távol-Kelet fejlesztésének szentelt nemzetközi gazdasági fórumon beszélt erről.

A Ria Novosztyi orosz hírügynökség szerint Putyin felhívta a figyelmet arra, hogy az európai migránsválság „teljesen előrelátható” volt. Moszkva többször figyelmeztetett arra, hogy súlyos problémák adódhatnak, ha - mint fogalmazott - Oroszország „úgynevezett partnerei” folytatják azt a „téves külpolitikát”, amelyet ma is folytatnak, kiváltképpen a muzulmán világban, a Közel-Keleten és Észak-Afrikában.
Mi is ez a politika? Ez a saját normák ráerőltetése, figyelmen kívül hagyva a régió történelmi, vallási, nemzeti és kulturális sajátosságait... Ez elsősorban természetesen amerikai partnereink politikája. Európa vakon követi ezt a politikát az úgynevezett szövetségi kötelezettségek keretein belül, majd maga cipeli a terhet - mondta Putyin, és megjegyezte, hogy elképesztették az európai migránsválság kezelésére vonatkozó amerikai bírálatok.
Az orosz elnök szerint a menekültválság megoldásának első lépéseként a nemzetközi közösségnek közös erővel kell fellépnie a terrorizmus és szélsőségesség ellen.
Létre akarunk hozni egy nemzetközi koalíciót a terrorizmus és szélsőségesség ellen. Tanácskozunk erről az amerikai partnereinkkel - mondta Putyin.
Hozzátette, hogy javaslatát megvitatta Barack Obama amerikai elnökkel, illetve a török és a szaúdi kormánnyal is.
Szíriából nem Bassár el-Aszad államfő, hanem az Iszlám Állam dzsihadista szervezet elől menekülnek az emberek. Az Iszlám Állam jelentős területeket foglalt el Szíriában és Irakban, és most ott állatkodik - fogalmazott az orosz államfő.
Putyin szerint korai még beszélni Oroszország részvételéről egy hadműveletben, amelyet az Iszlám Állam elleni harchoz esetlegesen létrehozandó koalíció indítana. Felhívta a figyelmet arra, hogy Moszkva már így is elegendő segítséget nyújt Szíriának haditechnikai eszközökkel, fegyverekkel és katonák kiképzésével is. Vlagyimir Putyin ugyanakkor megjegyezte, hogy nem hatékonyak az Iszlám Állam elleni amerikai légicsapások.

Kövessen bennünket a Facebookon!
Ha tetszik az oldal, csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.
Forrás: MTI