2015. szeptember 29., kedd

Pontát a korrupciólavina sem sodorta el

Bizalmatlansági indítvánnyal sem sikerült leváltania a román jobbközép ellenzéknek a DNA által vád alá helyezett, tisztségéhez ragaszkodó szociáldemokrata miniszterelnököt.


Victor Ponta, Románia, román parlament, politika, korrupció, bűnvádi eljárás,
Victor Ponta, a nagy túlélő. Fotó: Vadim Ghirda/Mediafax
Victor Ponta kormánya kedden túlélte a parlamentben rendezett bizalmi szavazást.

Az ellenzék fő erejét képező Nemzeti Liberális Párt arra hivatkozva kérte a parlamenttől a kormány leváltását, hogy a bíróság elé állított kormányfő az egész nemzetet kompromittálja, és mérhetetlen károkat okoz Románia megítélésének: az indítvány szerint volt már rá eset, hogy „külföldi miniszterek gúnyt űztek román kollégáikból a vádlottak padján ülő kormányfő miatt”.

A NLP úgy véli:
  • nem írhat alá jogszabályokat egy olyan kormányfő, akit többrendbeli okirat-hamisítással vádolnak,
  • nem lehet Románia költségvetését egy olyan miniszterelnökre bízni, akit pénzmosással és adócsalásban való bűnsegédlettel állítottak bíróság elé.
Az ellenzéki párt felszólította a koalíciós pártok vezetőit, hogy határolódjanak el Pontától, ne váljanak „bűntársaivá”.

Ponta parlamenti beszédét arra építette, hogy a NLP-nak nincs erkölcsi alapja leváltását kezdeményezni, mert sok ellenzéki politikust is korrupcióval gyanúsít az igazságszolgáltatás. Szerinte a NLP nem képes „igazi ellenzéki pártként” a kormány tevékenységét bírálni és alternatív programot felmutatni, hanem azt várja, hogy az ügyészek kaparják ki számára a gesztenyét.

A parlamenti vita idején a NLP több ezer - buszokkal Bukarestbe szállított - szimpatizánsa követelte a törvényhozás bejáratánál Ponta leváltását.

A koalíció pártjai kiálltak Ponta mellett


A kormányoldal törvényhozói nem is vettek részt a titkos szavazáson. Az ellenzék kormánybuktatási indítványát az RMDSZ támogatta.

Kelemen Hunor felszólalásában előzőleg rámutatott: az RMDSZ nem a bizalmatlansági indítvány mellett szavaz, hanem a kormány ellen. Teszi ezt azért, mert:
A Ponta-kormány leállította a beruházásokat, és egymás ellen uszított társadalmi csoportokat. 
Kelemen Hunor kifejezte reményét, hogy a hatalom nem fogja az RMDSZ szavazóit büntetni, amiért a magyar törvényhozók megszavazzák a bizalmatlansági indítványt.
A bizalmatlansági indítványt 207 törvényhozó szavazta meg. A kormány leváltásához 275 voksra lett volna szükség.
Kövessen bennünket a Facebookon!
Ha tetszik az oldal, csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.
Forrás: MTI