2015. szeptember 16., szerda

Ostrom alatt Magyarország — VIDEÓ

Megelégelte a várakozást a migránsok mintegy száz fős csoportja, és megrohamozta a röszkei régi határátkelőt szerda délután.


Röszke, Horgos-Röszke, illegális bevándorlás, migráció, menekültválság, Magyarország, magyar-szerb határ,
Az erőszaktól sem riadnak vissza a „békés menekültek”. Fotó: Sóki Tamás/MTI
A magyar határzár mögött, szerb oldalon másfél napja feltorlódott illegális bevándorlók „kemény magja” délelőtt ultimátumot adott a magyar rendőröknek, azt követelték, hogy nyissák meg a kapukat, ellenben ledöntik a kerítést.

Fél három körül indult meg az első roham a kerítés ellen: kövek, betondarabok záporoztak Horgos felől a röszkei oldalon felsorakozó rendőrökre, akik válaszul könnygázt és vízágyút vetettek be.

A magyar oldalon megjelentek a rohamrendőrök, felvonultak a terrorelhárítók páncélozott járművei és katonai helikopterek köröztek a határsáv fölött.

Röszke, Horgos-Röszke, illegális bevándorlás, migráció, menekültválság, Magyarország, magyar-szerb határ,
A bevándorlók autógumikat, műanyag tárgyakat égettek közvetlenül a határkerítés előtt. Fotó: Sóki Tamás/MTI
Délután ötkor Horgos felett sűrű füst gomolygott, a migránsok – akik újabb és újabb rohamot indítottak – gumiabroncsokat gyújtottak fel.

Gyerekeket használtak élő pajzsként


Az arcukat pólók, sálak mögé rejtő agresszív rendbontók mögött hátrébb húzódott a békés tömeg, és a szerb rendőrök is. De a nők, gyerekek így is kaptak a csípős gázból. Fuldokoltak, öklendeztek, csorgott a könnyük.

Röszke, Horgos-Röszke, illegális bevándorlás, migráció, menekültválság, Magyarország, magyar-szerb határ,
A bevándorlók bedöntötték a határátkelőhelyre vezető úton található kerítést, majd minden kezük ügyébe eső tárggyal dobálni kezdték a magyar oldalon szolgálatot teljesítő rendőröket, és megpróbáltak áttörni Magyarországra. Fotó: Sóki Tamás/MTI
Az összecsapás során — elsősorban a kődobálástól és a botütésektől — húsz rendőr sérült meg, ketten súlyosan, további három könnyebben, de ők is kórházba kerültek. Internetes források szerint egy terhes menekült asszonynál megindult a szülés a felfordulás közepette, két gyermeket pedig átdobtak a kerítésen, őket kórházban ápolják.


Fél hatkor az ostromlók ledöntötték a kerítést, a magyar rendőrök visszaszorították őket.

Huszonkilenc, magyar területre behatoló, a rendőrökre támadó embert fogtak el, köztük egy azonosított terroristát is.


A helyzet 18 óra után nem sokkal lenyugodott, több migráns is megindult az autópálya felé, azaz távolodni kezdett a szerb-magyar határtól, ők feltehetőleg más útvonalat keresnek.

A rendőrök migrációs utakat mutató térképeket osztottak a migránsoknak, ezeken az áll, hogy Magyarország le van zárva, ezért menjenek Horvátország és Szlovénia felé, arra felé „nyitva áll az út”.

A magyar külügyminiszter a szerb hatóság közbelépését kérte, a belügyminiszter pedig azt közölte; 30 napra lezárja a Balkán felé vezető legforgalmasabb határátkelőt Röszkénél.

Kövessen bennünket a Facebookon!
Ha tetszik az oldal, csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.
Forrás: MTI/M1/Euronews