2015. szeptember 4., péntek

Orbán Viktor: Szembemegyünk Európával Európáért

Ha nem védjük meg a határainkat, akkor újra és újra tízmilliók fognak jönni Európába - jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth rádió 180 perc című műsorában pénteken.


Orbán Viktor, menekültpolitika, menekült-kvótarendszer, Magyarország, illegális bevándorlás, Keleti pályaudvar, migránsok, bevándorlás,
Orbán Viktor: Ha mindenkit beengedünk, vége Európának. Fotó: Mohai Balázs/MTI
A kormányfő az előző napi, a bevándorlásról folytatott brüsszeli tárgyalásait úgy értékelte: komoly véleménykülönbség van az EU és Magyarország között.
Az uniós vezetők nagy része úgy gondolja, mindenkit be kell engedni. Pedig ha mindenkit beengedünk, vége Európának - mondta Orbán Viktor.
Orbán szerint a mostani „népvándorlásnak” korlátlan az utánpótlása, és egyszer csak arra lehetünk figyelmesek, hogy „mi vagyunk kisebbségben a saját kontinensünkön”.
Azoknak, akik a jobb élet reményében jönnének Európába, azt kellene üzenni, ne induljanak el, mert nem jöhetnek majd be, vagy ha mégis, akkor hazaküldik őket.
Hangsúlyozta: csak úgy lehet kielégíteni az európai polgároknak a biztonság iránti jogos igényét, ha meg tudjuk védeni a határainkat.
Európának most erősnek kellene lennie, ezzel szemben gazdag, de gyenge, ami a legrosszabb kombináció - fogalmazott, megerősítve véleményét: a határok megvédésében erőt kell mutatni.
Elmondása szerint csütörtöki brüsszeli megbeszélésein Orbán Viktor megkérdezte tárgyalópartnereit, tudnak-e jobb javaslatot a magyarországi fizikai határzárnál, amire azt felelték:

Nem szeretik a kerítést, de jobb ötletük nekik sincs.

bevándorlás, határzár, illegális bevándorlás, Keleti pályaudvar, Magyarország, menekült-kvótarendszer, menekültpolitika, migránsok, Orbán Viktor,
Biztonsági határzár és gyorstelepítésű drótakadály. Fotó: Máthé Zoltán/MTI
A kvótarendszer tervét Orbán úgy kommentálta: kvótákról, szétosztásról akkor érdemes beszélni, ha képesek vagyunk megvédeni a határokat.
Mindent meg tudunk fontolni, ha megvédtük a határokat - mondta, jelezve azonban: nem támogat olyan megoldásokat, amelyekről a kezdeményezői is tudják, hogy nem megoldás.
Olyan írásos javaslat nem született, amely szerint elvinnének Magyarországról bevándorlókat - közölte a kormányfő, aki - ezzel épp ellenkezőleg - csak olyan írásos javaslatot ismer, hogy a Görögországban és az Olaszországban lévő emberekből áthoznának Magyarországra néhány ezret, tennék ezt úgy - mondta -, hogy ide többen érkeznek, mint Görögországba és Olaszországba.

Görögországgal kapcsolatban megjegyezte, teljes szívvel szolidáris a görög néppel, de az igazsághoz hozzátartozik, hogy ha Görögország mint frontállam teljesítené schengeni kötelezettségeit, akkor Magyarországon nem lennének problémák.
Ha mindenki így viselkedik, összeomlik a schengeni rendszer és az egész Európai Unió - figyelmeztetett.
Szólt arról is, hogy tiszteletben kell tartani azokat az országokat, amelyek korábban úgy döntöttek, szeretnének együtt élni muszlim közösségekkel, „de nekünk is jogunk van eldönteni, hogy akarjuk-e követni az ő példájukat vagy nem”. Ő azt tanácsolja, a magyarok ne kövessék.

bevándorlás, határzár, illegális bevándorlás, Keleti pályaudvar, Magyarország, menekült-kvótarendszer, menekültpolitika, migránsok, Orbán Viktor,
Bevándorlók a Keleti pályaudvar előtt. Fotó: Szigetváry Zsolt/MTI

A miniszterelnök arról is beszélt, hogy a Keleti pályaudvarnál kialakult „balhét” a német elhibázott kommunikáció, a Németországba szóló meghívó „hamis ígérete” idézte elő.

Ha Magyarország továbbengedi ezeket a magyar törvényeket elfogadni és együttműködni nem akaró bevándorlókat, az osztrákok lezárják a határt.
Hogy ha a magyarok fenn akarják tartani az Európán belüli szabad mozgásuk lehetőségét, meg kell védeniük külső határaikat, és ki kell kényszeríteniük az európai jogszabályok betartását a Keleti pályaudvarnál is.
Németország adjon vízumot ezeknek az embereknek, és „akkor mi ki tudjuk őket engedni” - fogalmazott.

Hangsúlyozta ugyanakkor azt is, hogy a magyar hatóságok minden elismerést megérdemelnek, a rendőröket külön is kiemelte, mert:
Az, hogy képesek voltak fenntartani a rendet fizikai erőszak alkalmazása nélkül, az egy nagyszerű, európai szellemiségű rendőri teljesítmény".
A várhatóan a hónap közepétől hatályos új magyar bevándorlási szabályokat Orbán Viktor úgy jellemezte: szeptember 15-től egy másik időszámítás kezdődik. Jelezte, már szombaton megindul egy tájékoztató kampány, hogy a bevándorlók is felkészülhessenek az új helyzetre, arra, hogy nem léphetnek be Magyarországra illegálisan.
Az új szabályok betartatására mindenki, Szerbia, Macedónia, a bevándorlók és az embercsempészek is készüljenek fel! - hangoztatta.

A visegrádi négyek pénteki prágai találkozójától a miniszterelnök megértést vár, szerinte a tanácskozáson „ideológia helyett lehet beszélni a valóságról”.


bevándorlás, határzár, illegális bevándorlás, Keleti pályaudvar, Magyarország, menekült-kvótarendszer, menekültpolitika, migránsok, Orbán Viktor,
Bevándorlók imádkoznak a Keleti pályaudvar előtt. Fotó: Máthé Zoltán/MTI
Szlovákia, Csehország és Lengyelország értékesnek tekinti a saját jelenlegi identitását, és folytatni akarja az európai történelmét - fogalmazott a kormányfő, aki azzal számol, hogy „itt több megértésre találhatunk, mint Brüsszelben”.

Megjegyezte ugyanakkor, hogy Jean-Claude Junckerrel, az Európai Bizottság elnökével és Donald Tusk európai tanácsi elnökkel konstruktív megbeszélést folytatott, a szocialista Martin Schulz európai parlamenti elnökkel „meg olyat, amilyet lehet”.

Kövessen bennünket a Facebookon!
Ha tetszik az oldal, csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.
Forrás: MTI