2015. szeptember 25., péntek

Orbán Viktor: Megbocsátjuk a lenácizást

A magyar miniszterelnök szerint Ausztria különösen nehéz időkben tagadta meg barátságát Magyarországtól, de a magyar kormány hajlandó mindezt elfelejteni.


Magyarország, Orbán Viktor, menekültpolitika, menekültválság, migránsfolyosó, migránsok, Ausztria, Werner Faymann, határkerítés, Schengen, schengeni övezet,
Fotó: Matthias Schrader/AP/MTI
Orbán Viktor pénteken a bécsi magyar nagykövetségen tartott sajtótájékoztatót, miután megbeszélést folytatott Werner Faymann osztrák kancellárral és Reinhold Mitterlehner alkancellárral.

Orbán Viktor
Fotó: Koszticsák Szilárd/MTI
A kormányfő úgy fogalmazott: Magyarország kész elfelejteni, hogy az osztrákok „lenáciztak minket”, ami - jegyezte meg - abszurd egy osztrák politikustól.

A miniszterelnök azt javasolta osztrák tárgyalópartnereinek, hogy a két ország próbálja segíteni egymást, mert „jogi értelemben mostantól egy csónakban ülünk”, hiszen a magyar-horvát határon ugyanaz a helyzet a migráció ügyében, mint az osztrák-magyar határon.

Éppen ezért a magyar-horvát határon is létre kell hozni egy, a szerb határnál létesítetthez hasonló határrendészeti rendszert a határátlépés európai formáinak biztosítása érdekében.

Korridor vagy kerítés?


A miniszterelnök elmondta, Magyarország előtt két lehetőség áll: az elsőt, a Horvátország által javasolt, Ausztria irányába vezető migránsfolyosó létrehozását az osztrák vezetés elutasította, mivel az ellentétes az uniós és nemzetközi szabályokkal.
Ezért az a feladat, hogy a szerb határon működő, a hozzá fűzött reményeket beváltott határrendészeti rendszer jöjjön létre Magyarország és Horvátország között is - mondta Orbán Viktor, kiemelve, hogy ezt, ha „nem is teljes szívvel”, de Ausztria is tudomásul veszi.

Schengen a tét


Orbán Viktor szerint Magyarország déli határainak megvédése egyben az osztrák, a bajor és végső soron az európai határok megvédése, és ha ezt nem tudjuk megoldani, Schengen elesett.

Ha Magyarország nem tudja megvédeni déli határait, akkor naponta 10 ezer, a következő hónapokban akár 250 ezer ember érkezhet Ausztria, illetve Németország felé - mondta Orbán újságírói kérdésre válaszolva.
Kiemelte: politikai szempontból komoly dilemmát jelentett a horvát határon épülő kerítés, mivel Zágráb bár nem tagja a schengeni övezetnek, de az Európai Uniónak igen.
Élvezzük a Schengenből fakadó előnyöket, de ez időnként kötelezettségekkel jár, és Magyarország vállalja ezeket a kötelezettségeket - szögezte le.
A magyar kormányfő úgy fogalmazott, „kerítést építeni nem egy jó érzés”, és a magyar rendőrök a lehető legemberségesebb módon próbálják védeni a határokat.

A magyar-szlovén határon nem lesz kerítés


A magyar-szlovén határon most terepmunka zajlik, kitakarítsák a határsávot, alkalmassá téve ezzel mobil eszközök elhelyezésére.
Mivel azonban Szlovénia tagja a schengeni övezetnek, arra a határszakaszra semmi olyat nem szabad felépíteni, amit nem lehet "eltakarítani" egy napon belül - közölte Orbán Viktor.
Kövessen bennünket a Facebookon!
Ha tetszik az oldal, csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.
Forrás: MTI/M1