2015. szeptember 15., kedd

Orbán Viktor: Ezek a Magyarországon átcsörtető emberek nem menekültek

A magyar kormányfő szerint a jelenlegi bevándorlási hullámmal veszélybe került az európai életforma, amelyet meg kell védeni.


Orbán Viktor, Magyarország, határzár, illegális bevándorlás, migráció, Európa, Röszke,
Orbán Viktor: „A történelem ránk rúgta az ajtót.” Forrás: TV2
„Európát csak akkor lehet megtartani olyannak, amilyen, ha nem engedünk be mindenkit.” Orbán Viktor TV2-nek adott interjúban beszélt a menekültválságról.

A magyar miniszterelnök, reagálva a német és az osztrák határellenőrzés visszaállítására, úgy fogalmazott:
Lehetne viccelődni, hogy olyasmit tesznek az osztrákok, amiért ezt megelőzően folyamatosan bírálták Magyarországot, de most ennek nincs itt az ideje.
Szerinte egyébként a nép kényszerítette ki a kormányzati álláspontok gyors megváltozását Nyugat-Európában. Európa földje mégiscsak egy demokrácia.
Itt nem lehet szembemenni az emberek akaratával hosszú ideig és érvek nélkül - kommentálta a történteket.

„Igazából az életformánkat védjük.”


Nyugat- és Közép-Európában is úgy érzik az emberek, hogy az életformájuk van veszélyben, ott ugyanis, ahol az iszlám térségéből érkezett nagy számú közösség él, párhuzamos társadalmak jönnek létre, az utánpótlás pedig korlátlan - fejtette ki, azzal folytatva, hogy ez előrevetít egy olyan Európát, „ahol a mi életformánk kisebbségbe fog szorulni”.

Hangsúlyozta: szó sem lehet arról, hogy Magyarországon ún. hotspot, menekülttábor, elosztóhely, gyűjtőhely jöjjön létre. 

A miniszterelnök az interjúban valószínűsítette, hogy a keddi kormányülésen kihirdetik a tömeges bevándorlás okozta válsághelyzetet.

A keddtől hatályos új magyar szabályok közül kiemelte: a határzár illegális átlépése bűncselekménynek minősül, amiért börtön, illetve kitiltás jár. A határon táblák jelzik majd, hogy ha valaki törvénytisztelő módon akar belépni Magyarországra, merre menjen az ügyintézési pontokhoz.
A határt nem légmentesen zárjuk le, hanem egész egyszerűen kikényszerítjük azokat a törvényeket, amelyek egyébként eddig is hatályban voltak - fogalmazott.

Nem menekültek, nem a biztonságukért jönnek


Kifejtette: ha valaki azt mondja magáról, hogy menekült, a magyar hatóságok meg fogják kérdezni tőle, hogy Szerbiában adott-e be menedékkérelmet. Ha nem, miután Szerbia biztonságos ország, elutasítják a kérelmét. Ezzel kapcsolatban jelezte, magas visszautasítási arányra számít, mert az a tapasztalat, hogy a Magyarországra érkezők általában nem adnak be menedékkérelmet Szerbiában.

Orbán Viktor, Magyarország, határzár, illegális bevándorlás, migráció, Európa, Röszke,
Rekordszámú, 9380 ember lépte át illegálisan a határt hétfőn. Fotó: Krizsán Csaba/MTI
Arról is beszélt ugyanakkor, hogy a most érkező bevándorlók nagy része nem menekült. A háború sújtotta országból érkezőkről úgy fogalmazott: joguk van arra, hogy biztonságos helyen éljenek, és hogy visszatérjenek majd a szülőföldjükre.
Utóbbit leginkább akkor tudják megtenni, ha a környéken maradnak, ezért kell támogatni Jordániát, Libanont és például Törökországot - magyarázta.
Azonban „ezek az emberek, akik itt átrontanak, átcsörtetnek Magyarországon”, Ausztriában sem állnak meg. Ezek az emberek nem a biztonságukért jönnek, nem az életükért futnak. Akinek nem jó a szerb, a magyar és az osztrák életszínvonal sem, „az nem a biztonságot tartja szem előtt, hanem az életszínvonalat: német életet akar élni” - fogalmazott Orbán Viktor.
Senki sem kérheti tőlünk, hogy azt, amiért megdolgoztunk, egyébként már bajban, életveszélyben nem lévő emberekkel osszuk meg. A segítséget joggal várják el, de ez nem azonos azzal, hogy idejövök, és megpróbálok elvenni az európaiaktól valamit, amiért azok megdolgoztak. 
Jó lenne, ha gyakrabban lehetne hallani a bevándorlóktól a kérem és a köszönöm kifejezéseket a jár nekem, követelem helyett.

Arról is beszélt, hogy a bevándorlásra sok tízezer ember kapcsolódott rá, és jutott pénzszerzési lehetőséghez.


Azt is megjegyezte, hogy Magyarországon a Soros Alapítvány által támogatott civil szervezetek tekintélyes része is „bevetette magát”.

Hende ki-, a katonaság bevetése


A magyar honvédség közvetlen határvédelmi feladatokra való bevetéséről úgy nyilatkozott: ellenzéki támogatás híján „két hét időveszteséget szenvedünk el”.

Hende Csaba távozását a honvédelmi miniszteri posztról a kormányfő úgy kommentálta:
Rossz magyar szokás, hogy ha egy magyarnak azt mondják, a határidő 30 nap, akkor a 30. napon fog végezni.
Ám amikor „az életünkért futunk”, akkor nem lehet valamit határidőre végrehajtani, ha lehetséges korábban is - mondta, úgy fogalmazva, hogy ilyen értelemben Hende Csabát nem terheli felelősség, mert határidőre teljesítette volna a munkát, de ő gyorsabb haladást szeretett volna.

Drága „mulatság”


Orbán Viktor tudatta azt is, hogy eddig mintegy 30 milliárd forintba került Magyarországnak az illegális bevándorlás.

nagyjából még ennyi költségünk lesz (...) a hátralévő időszakban”.
Az EU azonban csak néhány millió eurót adott, „tehát köszönőviszonyban sincs egymással” a két szám - mondta.

Kerítés a szabadságért


A kerítéssel kapcsolatos bírálatokra válaszul a miniszterelnök azt mondta: míg a vasfüggönyt azért építették, hogy elvegyék a szabadságunkat, addig „amit most építünk (...), azt a saját életformánk és szabadságunk megvédése érdekében építjük”.

Orbán Viktor, Magyarország, határzár, illegális bevándorlás, migráció, Európa, Röszke,
Jogi határzár lépett hatályba kedd nulla órától Magyarországon. Fotó: Mohai Balázs/MTI
Az őt ért bírálatokkal kapcsolatban megjegyezte, bár senkinek sem esik jól, ha lehordják, de ő nem engedheti meg magának azt a luxust, hogy az ízléstelen támadások hatása alá kerüljön, mert akkor nem tudna higgadt fejjel dönteni.

Végül megerősítette azt a javaslatát, hogy összeurópai határrendészeti erőket kellene vezényelni Görögországba a határok megvédésére.

Kövessen bennünket a Facebookon!
Ha tetszik az oldal, csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.
Forrás: MTI/TV2