2015. szeptember 12., szombat

New York Times: Magyarországot igazságtalan bírálatok érik

A tekintélyes amerikai napilapban Steve Hilton, David Cameron brit miniszterelnök magyar származású volt tanácsadója írt vendégkommentárt.


igazságtalan Magyarországot elítélni a migránsokkal szembeni érzéketlen - sőt, rasszista - bánásmódért, amikor az elítélőnek messze nagyobb a felelőssége a válságért
Fotó: Krizsán Csaba/MTI
Hilton szerint Washingtonnak erkölcsi felelőssége segíteni, az Egyesült Államok ugyanannyi menekültet kellene befogadnia, mint Európának: nem csupán ezreket, hanem százezreket.
Az európai migrációs válságnak nemcsak a tüneteit kell kezelni, hanem komolyan és fenntartható módon fel kell lépni a szabad társadalmak megteremtése érdekében, amelyben az emberek meg akarnak maradni, és ahol piacgazdaság, tulajdonjog, jogállamiság, sajtószabadság, független bíróság és felelős demokratikus folyamatok vannak - írta Steve Hilton.
Hilton rámutatott, hogy „finoman szólva igazságtalan Magyarországot elítélni a migránsokkal szembeni érzéketlen - sőt, rasszista - bánásmódért, amikor az elítélőnek messze nagyobb a felelőssége a válságért.”
Igen, Amerika, rólad beszélek - tette hozzá a Ki a felelős a menekültekért? című írásában.
Hangsúlyozta: lehetetlen figyelmen kívül hagyni azt, hogy milyen hatással van az amerikai külpolitika Európára.

Elutasította azt az amerikai szakértői véleményt, amely szerint a helyzetért „nagyobbrészt Európa felelős”, és kitért rá, hogy Irak megszállása - amelyért jórészt Amerika tehető felelőssé - az instabilitás és a vetélkedés korszakát indította el a térségben, ahol államokat dönt össze és vallási konfliktusokat szít.

Emlékeztetett rá, hogy Szíriában, ahol az európai vezetőkkel szemben az Egyesült Államok nem akart beavatkozni az Aszad-rezsim ellen, ennek következtében elhúzódó polgárháború és egy olyan törvények nélküli terület alakult ki, amelyet kihasználnak az Iszlám Állam terrorszervezet „beteg fanatikusai”, ami elüldözött emberek millióinak özönét eredményezte.

Kövessen bennünket a Facebookon!
Ha tetszik az oldal, csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.
Forrás: MTI