2015. szeptember 11., péntek

Német elemző: Van valami abban, amit Orbánék mondanak

Fotó: Kelemen Zoltán Gergely
A Frankfurter Allgemeine Zeitung konzervatív lap mai vezércikkében Karl-Peter Schwarz úgy vélekedett, hogy „a kelet-európaiakat általánosító módon elítélik a menekültvitában, pedig igazat mondanak”.


Rossz jelzések című írásában — a lap online kiadásában a cikk Kelet-Európának igaza van címmel jelent meg —  Schwarz emlékeztetett arra, hogy a kelet-közép-európai uniós országok elutasítják a menekült-kvótarendszert.

Kvótaellenes egység


A szerző szerint a „politikailag mélyen megosztott kelet-közép-, és délkelet-európai társadalmakat” egységbe kovácsolta a tömeges bevándorlás, és mindenekelőtt a kötelező EU-s menekültkvóta bevezetésének elutasítása.

Schwarz hozzátette, hogy „néplélektani találgatások”, illetve a rasszistának, populistának, önzőnek, Európa-ellenesnek és a szolidaritás megtagadóinak bélyegzés helyett inkább meg kell hallgatni, hogy mit akarnak mondani, és a visegrádi országok legutóbbi csúcstalálkozóján több olyan érv hangzott el, amelyekről megállapítható, hogy „van bennük valami”, ha az ember nem érzelmi alapon viszonyul hozzájuk.
A legfontosabb érv, hogy a kvótarendszer nem oldja meg a problémákat, amíg a schengeni külső határokat nem zárják le megfelelően az illegális bevándorlás elől, illetve amíg a menedékkérők befogadását a dublini szabályok alapján kell elvégezni
A kvótarendszer elfogadása egy biankó csekk aláírásával lenne egyenlő, ha a bevándorlók továbbra is áramlanak a határokon keresztül, ez pedig felelőtlenség volna, mert a rendelkezésre álló erőforrások korlátozottak - írta Karl-Peter Schwarz.
Hozzátette: a kvótát elutasító térségbeli államok azt sem gondolják, hogy a migránsokat ide-oda lehet rakosgatni a nagy EU-s tervnek megfelelően, mintha „krumpliszsákok” lennének, hiszen nemcsak politikai menekültekről van szó, hanem olyan emberekről is, akik a jobb élet reményében próbálnak bejutni valamely gazdag uniós államba. Ők ugyan „racionálisan” viselkednek, de ettől még nem kell „ajtót-ablakot kitárni” előttük - írta a szerző.

Hangsúlyozta, hogy a „kvótavita” eltereli a figyelmet a válság okairól, és a kvóták bevezetése csak még több ügyfelet jelentene az embercsempészeknek.

Kövessen bennünket a Facebookon!
Ha tetszik az oldal, csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.