2015. szeptember 11., péntek

Nem rajonganak a székelyek a hercegi újításokért

Károly brit herceg utazásai során olyannyira beleszeretett Székelyföldbe, hogy több birtokot is vásárolt és újított föl a háromszéki Zalánpatakon, amelyket sok száz turista keres fel évente.


Károly herceg Zalánpatakon. Fotó: Kátai Edit
Károly herceg Zalánpatakon. Fotó: Kátai Edit
A helybeliek bár szívesen látják Károly herceget, az általa támogatott Kálnoky Alapítvány javaslataival szemben kifogásaik vannak.

Csak hümmögnek az alapítványának ötletei hallatán a zalánpatakiak: fonott kerítés, a modern ablakok tiltása és a kékre meszelt házak látványa szerintük felesleges kötöttség, ráadásul kihagyják őket az egyeztetésekből.

A Baróti-hegységben fekvő 120-as lélekszámú Zalánpatakra évente egyszer figyel fel a világ, majd Károly herceg távozásával visszaköltözik a kilátástalanság és elszigeteltség a falu életébe. A fiatalok többsége elment, az otthon maradtak nehezen boldogulnak. Ezen próbál segíteni a falufejlesztő szakembereket foglalkoztató Kálnoky Alapítvány nemrég elkészített táj- és építészeti elképzelésekkel.

Azonban Kasléder József polgármester szerint a tanulmányokba foglaltak egyoldalúak, mert őket nem kérdezték meg arról, hogy mit is szeretnének. A helybeliek nem gondolják azt, hogy pusztán a turizmusból ismét felvirágozhatna a falu, eddig sem érzékelték Károly herceg birtokának ilyenfajta „hasznát”.

A polgármester álláspontja szerint Károly herceg nem is tudja, hogy az alapítvány milyen ötletekkel állt elő. Úgy véli, hogy a falubeliek akkor tudnának azonosulni a falufejlesztési elképzelésekkel, ha olyan javaslatokkal rukkolna elő az alapítvány, amelyek valóban képesek gátat vetni a fiatalok elvándorlásának.
A Kálnoky Alapítvány honlapja egyelőre csak angolul olvasható, magyarul vagy románul nem.
Kövessen bennünket a Facebookon!
Ha tetszik az oldal, csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.
Forrás: M1