2015. szeptember 16., szerda

Nem nyughat Ponta: ismét nekiesett Magyarországnak

A román miniszterelnök szerdán kijelentette: „elítéli Magyarország szégyenletes magatartását menekült-ügyben”, ahányszor az indokolt lesz, függetlenül attól, hogy Budapest ezen megsértődik vagy sem.


diplomácia, határzár, magyar-román kapcsolatok, Magyarország, menekültválság, Románia, Victor Ponta,
Victor Ponta csatlakozik az európai politikusokhoz. Fotó: Andreea Alexandru/Mediafax
A kormányfő a parlament folyosóján nyilatkozott újságíróknak.

Kérdésre válaszolva kifejtette, hogy a Magyarország által épített kerítéssel kapcsolatban ő nem tett egyebet, mint a többi európai politikussal összhangban, elítélte Budapest Európára nézve szégyenletes magatartását.

Egy másik kérdésre válaszolva hozzátette: Budapest nem Bukaresttel, hanem valamennyi európai politikussal vitatkozik. Rámutatott: a kerítésépítés, valamint a kutyák és fegyverek használata nem oldja meg a menekültkérdést.

Ponta szerint Magyarországgal ellentétben a Románia által elemzett megoldási lehetőségek illeszkednek az Európai Unió által elfogadott keretbe.

Bogdan Aurescu román külügyminiszter újságíróknak nyilatkozva újfent kijelentette, hogy Magyarország mesterséges vitába akarja bevonni Romániát azért, hogy mérsékelje azt a közmegítélést, amely egyre jobban kezd kialakulni elszigetelődéséről, amelyet Budapest lépései idéztek elő.

Aurescu úgy vélte, hogy a kerítésre nincs szükség, mert nem léteznek valós információk arról, hogy a migránsok száma nőne a szerb-román határon. A román diplomácia vezetője szerint semmi nem indokolja a probléma ily módon való kezelését.
Nem akarunk belépni a nyilatkozatok eszkalációjának játékába, mert az vitát gerjeszt Románia és Magyarország között, ami arra hivatott, hogy megpróbálja elfedni Magyarország bonyolult helyzetét az Európai Unióban - mondta a román külügyminiszter.
A magyar-román határon tervezett kerítés megépítéséről Románia tájékoztatta az Európai Bizottságot.

Kövessen bennünket a Facebookon!
Ha tetszik az oldal, csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.
Forrás: MTI