2015. szeptember 4., péntek

Menekültek: Nincs vonat? Megyünk gyalog!

Péntek délután, nem sokkal 13 óra előtt több 7-800 bevándorló gyalog elindult a budapesti Keleti pályaudvartól, elmondásuk szerint céljuk gyalogosan eljutni Ausztriába, onnan pedig Németországba.


Keleti pályaudvar, Magyarország, Budapest, illegális bevándorlás, migránsok, migráció,
Gyalog a nyugati határ felé. Fotó: Szigetváry Zsolt/MTI
A gyerekek apjuk nyakában, sokaknál Angela Merkelt ábrázoló kép van, azokat emelik a magasba. A legtöbbjüknél csupán egy palack víz van.

A rendőrség megpróbálta feltartóztatni a tömeget, azonban ez nem sikerült. Ezután több-kevesebb sikerrel egy sávra — a buszsávra — és a járdára terelték a menetet, amelynek az elején is rendőrök vannak.

A menet az Erzsébet hídon vonult át Budára, és továbbindult a Hegyalja úton. Valamivel délután két óra után értek a BAH-csomóponthoz, és a felüljárón haladtak tovább. Az út városból kifelé vezető oldalát elfoglalták, de a rendőrség később szabaddá tett egy sávot a forgalom számára.

A migránsok a hídon a járdán mentek, a rendőrök továbbra is kísérik a határozott tempóban, de nyugodtan haladó tömeget.

A tömeg egyszer már megállt, hogy bevárja a lemaradt időseket. Kevéssel fél három előtt a Budaörsi úti Petőfi-laktanyához értek, ahol a menet megállt, hogy ismét bevárja a lemaradókat.

Egy fiatalember, aki szírnek vallotta magát, az MTI tudósítójának megerősítette, hogy a határra indultak, céljuk pedig egyértelműen Németország. Megjegyezte, hogy a magyarok nagyon kedvesek, de nem akarnak Magyarországon maradni.

Budapest, illegális bevándorlás, Keleti pályaudvar, Magyarország, migráció, migránsok,
Bevándorlók vonulnak Budapest határában. Fotó: Szigetváry Zsolt/MTI
A csoport a fővárosból az M1-M7 autópálya közös kivezető szakaszán halad, a járművek a belső sávban közlekedhetnek. Az úton lévő csoporthoz időközben többen csatlakoztak, létszámuk körülbelül 1000 fő. Köztük sok az újságíró és a civil is. A közlekedési rend fenntartása érdekében a rendőrség a menet útvonalán szakaszos zárást hajt végre.

Útközben többen is vizet és gyümölcsöt adtak a menetelőknek, akik elfogadták a segítséget.

Az M1-es autópálya 22-es kilométerénél a migránsok menete körülbelül másfél kilométer hosszú. A menet rendőri felvezetéssel halad, elöl és hátul is rendőrautók biztosítják.

A menet kezd szétszakadni: a fiatalok lendületesen haladnak, az idősebbek a Sasfészek-tó pihenőhelynél maradtak. A pihenőhelynél a Pest megyei vöröskereszt és civilek is élelmiszert osztottak.

Az autópályán félpályás útlezárás mellett halad a forgalom.

Kövessen bennünket a Facebookon!
Ha tetszik az oldal, csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.
vhegy/MTI