2015. szeptember 5., szombat

Magyarország felajánlotta segítségét a menekülteknek

Az éjszaka folyamán buszokat vezényelnek a Keleti pályaudvarhoz és a M1-es autópályához, és felajánlják az ott tartózkodó bevándorlóknak, hogy a hegyeshalmi határátlépési ponthoz szállítják őket.


Orbán Viktor, Magyarország, migráció, migránsok, menekültek, menekültpolitika, Orbán-kormány, Keleti pályaudvar,
Migránsok az M1-es autópályán. Fotó: Bodnár Boglárka/MTI
Az utaztatáshoz körülbelül száz autóbusz áll a menekültek rendelkezésre.

Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter péntek esti rendkívüli sajtótájékoztatóján elsődleges szempontnak nevezte, hogy Magyarország közlekedése ne bénuljon meg a következő 24 órában. Arra kérte a bevándorlókat, hogy a közlekedés és az élet védelme érdekében vegyék igénybe a kormány segítségét.

Magyarország továbbra is megpróbálja regisztrálni a bevándorlókat


A buszos szállítás nem jelenti automatikusan, hogy a bevándorlók elhagyhatják az országot: Bécs hozzájárulása szükséges ahhoz, hogy beléphessenek Ausztriába


Lázár elmondta: tájékoztatták az osztrák kormányt a kialakult helyzetről, ahogyan arról is, hogy 1200 bevándorló tart Ausztria határai felé. A magyar kabinet várja az osztrák kormány álláspontját a ki- és beléptetés feltételeiről. 

A nap folyamán Orbán Viktor többször is kezdeményezett telefonbeszélgetést Werner Faymann osztrák kancellárral,aki azt üzente a magyar miniszterelnöknek, hogy szombat reggel 9 órakor tudja fogadni a hívását.

Az osztrák belügyminisztérium nem várt reggelig, péntek késő este közölte: az osztrák rendőrség és a Vöröskereszt felkészült a Magyarországról Ausztria irányába úton levő menekültek százainak fogadására.


Egyelőre elsősorban az emberek orvosi és a humanitárius ellátására koncentrálnak, de később menekültkérelmeket is elbírálnak.

Az osztrák hatóságok számára most az a legfontosabb, hogy megakadályozzák az emberi tragédiákat, a végső cél pedig az, hogy fenntartsák a biztonságot és a rendet - áll  a közleményben.
Az M1-es autópályán 1200 illegális bevándorló halad gyalog, az 1-es számú vasúti fővonalon a vasúti pályán és mellette 300-an, ezért utóbbin le kellett állítani a közlekedést. 
A bicskei vasútállomáson maradt 300 illegális bevándorló este együttműködött a rendőrséggel és elfogadta a bicskei nyílt befogadó állomáson való elhelyezést.
A központi operatív törzs, amely a bevándorlási helyzet miatt Orbán Viktor miniszterelnök elrendelésére tanácskozott, az éjjel folyamatosan ülésezik.

Kövessen bennünket a Facebookon!
Ha tetszik az oldal, csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.
vhegy/MTI