2015. szeptember 29., kedd

Lucky loserek a román kosárlabdában, avagy hogyan kavar a „Gáska”

kosárlabda, Románia, sport, román kosárlabda szövetség, román kosárlabda bajnokság
Vajon ki szerzi meg a lepattanót?
Fotó: Kovács Anikó/MTI
Sportról írni nagyon nehéz, hiszen ez egy olyan jelensége korunknak, amelyhez mindenki ért.


Ha visszanyúlunk az időben és a sport szó jelentését taglaló, korabeli írásokat olvasgatjuk, akkor a következő értelmezéseket lelhetjük fel vele kapcsolatban: ugyanúgy jelenthet időtöltést, szórakozást, mulatságot, mint játékot, vagy akár gúnyt; angol eredetű, jelentését a francia lexikonok azzal teszik kerekké, hogy a test tökéletesítése mellett, a lelki és szellemi nevelést is szolgálja, és nem utolsó sorban a nemzeti szempont is fontos „fűszere” a jelenségnek.

A kosárlabda is egy sport, méghozzá nem is akármilyen. Az okos emberek sportjának tartják, és mint ilyen, garancia (kellene legyen) a lelki és szellemi nevelés gazdagságára.

Hol itt a sporthír? Ott kezdhetnénk, hogy elkezdődött Romániában a 2015—2016-os idény, új lebonyolítási rendszerrel a férfiaknál, megcsappant mezőnnyel a nőknél, de alapjában véve semmi új nincs a nap alatt. Új köntösbe öltöztetve jelenik meg a valójában meztelen király. Miért írom ezt?

A román kosárlabdában egyre több a lucky loser, a szerencsés vesztes — helyesen angolul egy o-val írják, a tenisz szakirodalomban is így szerepel, a román kosárlabda szövetség azonban helytelenül a „lucky looser” megnevezést használja a szabályzatban.

A férfi mezőny részére kiírt Román Kupa lebonyolításának rendszere már tavaly produkált egy érdekes precedenst. Mi is történt valójában? A beavatatlanok számára röviden csak annyit, hogy a kezdő körben verességet szenvedett csapat (történetesen a Maros KK), a „szerencsés vesztes” előnyeit élvezve és kihasználva, egészen a döntőig menetelt — az első kört leszámítva teljesen megérdemelten —, amit végül saját lúzer magatartásának „köszönhetően” elveszített. Amikor minden felszólaló erről a visszás helyzetről beszélt, regélt, és a Steaua kiesésekor még könnyekkel is alátámasztotta szakmai érvelését, hogy ez miért nem jó, a szövetség megoldás helyett bedobott még egy csavart az ügybe, és láss csodát: idén már két ilyen csapat lesz. Akár a döntőt is játszhatják majd a loser-ek, ha nekik kedvez a Fortuna.

Ami érdekes, a román kosárlabdának sajátságos jellege van. Olyan, mint egy nagy baráti társulat, persze, fővárosi szinten zajlik a barátkozás. Ők a lucky része a dolognak, macska típusú, talpra eső és hét életű emberkék szervezete, amely semmit nem produkál évek óta. Mármint eredményt. Vannak régi játékosok, nevek (akik szintén, semmit sem nyertek nemzetközi szinten), de akik ügyesen forgolódnak, legtöbb esetben saját érdekeik (nem sorolom de sorolhatnám...) promoválása érdekében és semmilyen stratégia birtokában, erőltetik a „kötelező románt” a pályára. Miért ne szökjön az egekbe az igénye, a fizetése, a ritka, de drága román kosarasnak? A loser részéhez tartozik mindenki más, a többiek. Azok, akik minden reggel azzal a reménnyel ébrednek, hogy végre lesz rend, fejlődés, lesznek elképzelések és lesz haladás. Ezért lúzerek, bár a közpénzeket ők is szeretik, és a maguk módján kiskakasok a saját „szemétdombjukon”. Igaz az utóbbi időben a bajnok és a Kupagyőztes is feloszlott, de ilyen az élet erre felé.

Idéntől tehát a szövetség kötelezővé tette, hogy a nőknél egy, a férfiaknál pedig legalább két román nemzetiségű játékosnak mindig a pályán kell lennie. Kerül is kettős állampolgárságú szép számmal, legyen az magyar, ukrán vagy izraeli. Szír még nincs, de benne van a pakliban, sőt a nemzeti szír válogatott a FIBA ranglistán is szerepel, ott ahol a román férfi válogatott még nyomaiban sincs jelen. Sem Európában, sem a FIBA listán. Latolgatás tárgya volt nemrégiben egyes játékosok honosítása is, hiszen a „Gáska” nem termel utánpótlást, csak fogyasztja a fogyasztani valót. Nemzeti szempont? Hm...

Hogy miként vélekedik a sportszerűségről eme „láki” szervezet? Minden szinten árgus szemekkel figyelnek, nehogy rést üssön valaki a pajzson! Kértek ifi bajnoki programot? Nem! Van nemzeti stratégia ifi nevelésre? Nincs! (Nehogy a PerformBaschet az volna!) Támogatás a magán kluboknak? Nincs! Mi van?

Például Sepsi SIC.

Radar indul: mi van? Mit akarnak? Szuper Kupát? Nem, ők csak játszani akartak, de nem volt kivel. A bajnok nem tud kiállni? Akkor a mérkőzés nem is kerül megrendezésre! Érdekel valakit a részlet?

A női mezőnyben is létezik egy preferált. Egyszer bajnok, aztán megszűnik, majd megalakul és újra bajnok lesz, majd újra megszűnik. Érdekes az, hogy amikor újraalakul, rögtön helye van az első osztályban. A „Gáska” vigyáz arra, hogy számukra ez biztosítva legyen. Most nem lehet tudni, melyik változat következik, egy biztos, támogatásuk érdekében nem riadnak vissza a nemzetközi szabályok megszegésétől sem: a román kosárlabda Szuper Kupát ne nyerje már meg egy romániai — urambocsá, székelyföldi — magyar csapar! Magyarázkodás van, meccs nincs. Közben a „góbé” lányok Magyarországon meg Bulgáriában készülnek és nyernek... mindent. Kérdés az, hogy minek? Van-e értelme? A „Gáska” úgysem hazudtolja meg magát.

„Eredmények” kosárlabda berkekből, a múlt idényhez viszonyítva: feloszlott a bajnokcsapat az Asesoft Ploiești és a minap a Temesvári KK a férfiaknál, a női mezőnyben Bukaresti Rapid és a Marosvásárhely mellett talán a Szatmárnémeti csapat sem indul. A „Gáska” meg megy előre.

Szóval elkezdődött. Hogy idén ki lesz a lucky és ki lesz a loser, az nem kérdés. Az csupán a papírforma érvényesülése, biztos tipp. Megfogalmazódik bennem a kérdés: ki szolgálja azok érdekét, akik sporttal foglalkoznak, mi lesz a műkedvelők (amatőr) vagy a hivatásosok motivációjával, a nézők, a hívek, a buzdítók, köznyelven a szurkolók érdekeivel? Mert lehet, hogy az Asesoft eltűnt a porondról, de a „Gáska” vigyáz majd arra, hogy legyen kit utálni, no meg arra, hogy ki legyen a lucky. Kérdem én, ilyen formában még beszélhetünk a sport általi lelki és szellemi nevelésről, hová tűnt a sport szelleme?

A Férfi Kupa eredményei:

Energia Tg. Jiu — BC Timișoara 65-59 és 70-63
Dinamo București — BCMU Pitești 80-68 és 58-77
Gaz Metan Mediaș — CSM U Oradea 73-86
SCMU Craiova — CSA Steaua CSM Eximbank București 71-79 és 81-81
Phoenix Galați — U-Banca Transilvania Cluj-Napoca 70-85 és 56-69
CSU Atlassib Sibiu — BC Mureș Tg. Mures 73-82 és 97-73

A két szerencsés vesztes közül az egyik biztosan a Bukaresti Dinamo, a második a medgyesi és a krajovai csapat közül kerül ki. A Medgyesnek nyerni kell Nagyváradon, ha nem kiesett.

Ezek után kezdődhet a bajnokság is, arról már egy más alkalommal. Addig is reménykedjünk, hogy valamikor elkezdődik Valami...

Szerző: Csípős Pap Rita

Kövessen bennünket a Facebookon!
Ha tetszik az oldal, csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.