2015. szeptember 11., péntek

Kövér László Háromkúton — Ünnepélyes iskolaátadás és tanévnyitó

Kövér László, a Magyar Országgyűlés elnöke avatja fel 2015. szeptember 14-én, a tanévnyitó napján, a Gyimeshez tartozó Háromkút felújított iskoláját.


Gyimes, Háromkút, Háromkútért Egyesület, iskolaavatás, Kövér László, magyarság, tanévkezdés,
Háromkút. Forrás: Facebook
A Neamț megyéhez tartozó csángó településen 2012 márciusában égett le az iskola, amely a Háromkútért Egyesület felhívására nagyrészt civil adományokból épült újjá.

Az intézmény újraindításával több mint 30 helybéli iskolásnak és óvodásnak nyílik újra lehetősége az anyanyelvi tanulásra.


A hétfői tanévnyitó ünnepség programja:
  • 11.00 Ünnepi évnyitó szentmise
  • 12.00 Ünnepi beszédet mond: Kövér László, a Magyar Országgyűlés elnöke
  • 12.15 Köszönetnyilvánítások, emlék okiratok átadása
  • 12.45 Az iskola megáldása és megszentelése
  • 13.15 A háromkúti gyerekek műsora
A Gyilkos-tótól 15 kilométerre levő Háromkút a Kisbékás-patak két oldalán elszórtan sorakozó házakból áll. A falu lakói zömében magyar anyanyelvűek, gyimesi csángók. A gyimesközéploki gazdák nyári szálláshelyéből kialakult település három egymáshoz közel álló forrásról kapta a nevét.

Kövér László. Forrás: MTI
Az iskola felújítását sok adományozó támogatta belföldről és külföldről egyaránt, a Bethlen Gábor Alap 8,5 millió forinttal, Kövér László, az Országgyűlés elnöke saját forrásából 1,5 millió forinttal segítette az iskola újjáépítését. Az új épületnek egy óvodai és egy iskolai terme és tanári szobája is van.

Z. Nagy István

Kövessen bennünket a Facebookon!
Ha tetszik az oldal, csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.