2015. szeptember 18., péntek

Kiskaput találtak a határkerítésen a román embercsempészek

Romániai roma származású embercsempészek cigány népviseletbe öltöztetve szállítanak illegális bevándorlókat Magyarországról Ausztriába és Németországba.


Románia, embercsempészet, migráció, menekültválság, határzár, Roma Emberiesség Egyesület, Asociația Roma Umanitate
Az embercsempészek leleményessége nem ismer határokat.
Fotó: Bogdan Maran/Mediafax
Egy kolozsvári roma szervezet vezetője hívta fel pénteken a román és magyar hatóságok figyelmét a jelenségre.

Aurel Pascu, a kolozsvári Roma Emberiesség Egyesület (Asociația Roma Umanitate) elnöke a Mediafax hírügynökségnek elmondta: az embercsempészek arra alapoznak, hogy a magyar hatóságok nem ellenőrzik azokat a román rendszámú gépkocsikat, amelyek cigány népviseletbe öltözött személyeket szállítanak: egyértelműnek gondolják ugyanis, hogy román állampolgárok utaznak ezekben a gépkocsikban.
Az embercsempészek 1500 euróért vállalják, hogy a hatóságokat megtévesztő módon juttassanak el egy-egy illegális bevándorlót Budapestről Bécsig vagy a németországi Passauig.
Aurel Pascu azért érzi szükségesnek felhívni a hatóságok figyelmét erre a jelenségre, mert el szeretné kerülni, hogy emiatt rossz fényben tűnjék fel a romániai roma integráció az európai hatóságok szemében.
A romák igazi vezetőinek a közösséggel kapcsolatos pozitív események bemutatása mellett foglalkozniuk kell a negatív jelenségekkel is.
Aurel Pascu több roma szervezet nevében hívta fel a hatóságok figyelmét az embercsempészek új módszerére.

Kövessen bennünket a Facebookon!
Ha tetszik az oldal, csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.
Forrás: MTI