2015. szeptember 25., péntek

Kíméletlenül nekiment Magyarországnak a Libération

A francia baloldali napilap pénteki címlapján és szerkesztőségi írásában élesen bírálja a magyar kormány menekültpolitikáját, és a „cinikus és gátlástalan” Orbán Viktort.


sajtószemle, Libération, Magyarország, menekültválság, Magyarország, Orbán Viktor,
Szögesdróttal és Magyarország, Európa szégyene felirattal a címlapján jelent meg a lap
Magyarország, Európa szégyene - állítja mai címlapján a Libération, majd felteszi a kérdést, hogy vajon nem kellene-e kizárni az EU-ból egy olyan országot, amelynek miniszterelnöke a menekültek elleni erőszakos fellépéssel semmibe vette az európai értékeket.
Kezd felmerülni a kérdés, hogy Magyarországnak van-e helye az Európai Unióban.
A lapnak nyilatkozott Guy Verhofstadt, az Európai Parlament liberális képviselőcsoportjának vezetője, aki interjújában elmondta: felkéri az Európai Parlamentet, hogy indítson eljárást Magyarország ellen az Európai Unióról szóló szerződés 7. cikkelye alapján, mivel a magyar kormány a menekültválságot az európai értékek megsértésével kezeli.

A politikus szerint Orbán Viktornak kerítés építése helyett a Magyarországhoz hasonlóan nehéz helyzetbe került Görögország és Olaszország vezetőivel együtt Brüsszelben kellett volna európai megoldást sürgetnie. Szerinte a magyar helyzet rávilágított arra, hogy a schengeni határok védelmét lehetetlen nemzeti hatáskörben ellátni, mert akkor a problémákat áttolják egy másik országra, ezért közös európai határvédelmet kell létrehozni.

A lap szerkesztőségi írásában Laurent Joffrin főszerkesztő úgy vélte, hogy „kísértet járja be az Európai Uniót, a nacionalizmus kísértete”, amelynek Orbán Viktor az „előfutára”.
A magyar miniszterelnök politikája brutális módon testesíti meg azt, amit a keményvonalas jobboldal sok országban elképzel: a határok lezárását, a bevándorlókkal szembeni keménységet, a muzulmánok elítélését, a hagyományos értékek propagálását és az európai szolidaritás elutasítását - írta a főszerkesztő, aki üdvözölte Guy Verhofstadt javaslatát.
Nos, úgy tűnik a Libération újságírói tudathasadásos állapotban dolgoznak, teljes mértékben megfeledkeznek a Franciaországban jelenleg is uralkodó állapotokról, az út- és városszéli cigánytáborokról, a Csatorna-alagútnál kialakult káoszról. Nekünk elég élénken élnek még emlékezetünkben azok a csalagúti életképek, amelyek a menekültek ellen fellépő francia rohamrendőrök emberbarátnak semmiképp sem nevezhető módszereit ismertették meg a nagyvilággal. Mon Dieu!

Kövessen bennünket a Facebookon!
Ha tetszik az oldal, csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.