2015. szeptember 14., hétfő

Kicsi búcsú a Madarasi Hargitán

Gyalogosan zarándokolnak 2015. szeptember 18-án, pénteken a csíkmadarasiak a Madarasi Hargitára, amelynek csúcsán, a madarasi kereszt alatt, 19-én, szombaton, 13 órától szabadtéri misét celebrál Balla Imre székelyudvarhelyi káplán – tudtuk meg Balázs Dénes csíkmadarasi lelkésztől.


Madarasi Hargita, egyházi ünnep, Szent Kereszt Felmagasztalása, magyarság, Székelyföld, kicsi búcsú, Csíkmadaras
Jaros Gábor felvétele
A misére, melyet rossz idő esetén a menedékházban tartanak, szeretettel várják a zarándokolni óhajtó keresztényeket.

Talán nem sokan tudják, hogy a Madarasi Hargita nemcsak kedvelt kirándulóhely, de búcsújáró hely is. 30 évvel ezelőtt, 1985-ben, a kommunizmus idején a csíkmadarasiak állították az első keresztet a hegy csúcsára; néhány lelkes ember, az akkori plébános, Szabó Lajos vezetésével vitte ki és állította fel a csúcsra a kitartást és megmaradást is jelképező keresztet.

1991 óta minden év szeptemberének harmadik hétvégéjén madarasiak százai zarándokolnak a csúcsra megünnepelni a Szent Kereszt Felmagasztalásának ünnepét, amelynek naptári dátuma szeptember 14. Úgy tartják, hogy ez a madarasiak kicsi búcsúja.

A csíkmadarasi katolikus emberek szerint a Madarasi Hargita csúcsán minden egyes kereszt és kopjafa, egy-egy emberi, közösségi kötődés, a megújulás és a megváltás jele, megannyi fohász, amely a Teremtő felé irányul.

Z. Nagy István

Kövessen bennünket a Facebookon!
Ha tetszik az oldal, csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.