2015. szeptember 30., szerda

Kettős ünnep: Benedek Elek születésnapja és a népmese napja

a Magyar Népmese Napja, Benedek Elek, kultúra, magyarság, gyermekirodalom,
Benedek Elek
(1859-1929)

A legnagyobb magyar meseíró, a magyar gyermekirodalom egyik megteremtője, Erdély szimbóluma, minden magyar gyermek Elek Apója, 1859-ben született a székelyföldi Kisbaconban.


A budapesti bölcsészkar elvégzése után újságíró lett. 1889-ben Pósa Lajos költővel, meseíróval indították útjára az első valóban irodalmi értékű, hazafias szellemű gyermeklapot, Az én újságomat, később, 1909-től Sebők Zsigmond meseíróval közösen szerkesztették a Jó pajtást. 1885-ben adta ki a Székely Tündérország, majd a Székely mesemondó című köteteket. 1896-ban a millenniumi ünnepségekre jelent meg igazi szívügye, az ötkötetes Magyar mese- és mondavilág, amely négyszáz történetet, általa összegyűjtött meséket és mondákat tartalmaz, és korának legnagyobb példányszámot elért sikerkönyve lett. Ifjúsági könyvsorozatának címe Kis Könyvtár volt, amely később Benedek Elek Kiskönyvtára címen jelent meg.

Gyerekeknek szánt verseket, leányregényeket, meseátdolgozásokat adott közre nagy hozzáértéssel, esztétikai igényességgel — Ezeregyéjszaka, Grimm legszebb meséi.

1921-ben végleg hazatért Kisbaconba, és szerkesztője lett a Cimbora című ifjúsági lapnak. Ő volt a gyerekek Elek nagyapója, aki kiterjedt levelezést folytatott „unokáival”. 1929. augusztus 17-én Kisbaconban érte a halál.

Őseinktől kincsekkel teli tarisznyát kaptunk


a Magyar Népmese Napja, Benedek Elek, gyermekirodalom, kultúra, magyarság,

A magyar népmese napját a Magyar Olvasótársaság kezdeményezésére Benedek Elek születésnapján 2005 óta ünnepeljük.


A nap célja, hogy felkeltsék a szülők figyelmét: mesélni, történeteket elmondani, akár fejből vagy mesekönyvből felolvasva örömet okoz a gyerekeknek, és segíti, hogy szülő és gyermeke között szeretettel teli, bensőséges kapcsolat alakuljon ki.


Az ünnephez évente több száz intézmény és szervezet csatlakozik saját programokkal — felolvasásokkal, előadásokkal, rajzversenyekkel és játékos foglalkozásokkal — Magyarországról és a határon túlról egyaránt.Az anyaországi programok mellett idén Kézdivásárhelyről, Nagyenyedről, Bihardiószegről, Nagybúnról, Csíkszeredáról, Szamosújvárról, Sepsiszentgyörgyről, Érmihályfalváról is csatlakoztak iskolák és könyvtárak a programhoz.

Kövessen bennünket a Facebookon!
Ha tetszik az oldal, csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.
vhegy/MTI