2015. szeptember 17., csütörtök

Kelemen Hunor szerint a migránsok keresztbe tettek az autonómiának

Az RMDSZ elnöke szerint nem használ az erdélyi magyarok autonómiatörekvéseinek az Európára nehezedő migránsválság.


autonómiastatútum-tervezet, székely autonómia, Székelyföld, RMDSZ, Kelemen Hunor, magyarság, Románia, migráció, menekültválság,
Kelemen Hunor: Fotó: Facebook/RMDSZ
Kelemen Hunor elnöke erről Marosvásárhelyen beszélt csütörtök délután.

A Bernády György Közművelődési Alapítvány által szervezett kétnapos autonómiaszemináriumon, amelyen az RMDSZ vezetői román és magyar értelmiségiekkel folytattak párbeszédet a kulturális és területi autonómia kérdéseiről.

Kelemen Hunor úgy vélte, hogy a bevándorlási hullám által keltett nacionalizmus- és xenofóbiahullám egyre nehezebbé teszi az őshonos kisebbségek harcát a különböző autonómiaformák eléréséért. Úgy vélte, a jogok kiterjesztéséről ennek ellenére beszélni kell.
Az RMDSZ taktikai kérdésnek tekinti, hogy mikor terjeszti be a román parlamentben a székelyföldi autonómiatervezetét. El kell kerülni, hogy egy ilyen törvénykezdeményezés miatt az RMDSZ elszigetelődjék a romániai politikában - jelentette ki Kelemen.

Románia téves úton halad


Kelemen Hunor megállapította, Romániában az ország 2007-es EU-csatlakozása óta leállt a kisebbségi jogok bővülésének folyamata.
Románia 2007-ben téves úton indult el, és azóta is azon halad" - jelentette ki az elnök.
Hozzátette, a román kormányok azt érzik, hogy olyan nemzetközi szervezetekhez sikerült csatlakozniuk, amelyek nem kérik számon a csatlakozás előtti vállalásaikat. Kelemen Hunor azt is aggasztónak találta, hogy a román külügyminisztérium 2011 óta ismét belügynek próbálja beállítani a kisebbségi kérdést.
2007 óta csupán a 2011-ben elfogadott oktatási törvényben sikerült bővíteni a kisebbségi jogokat, de ezt a törvényt sem alkalmazzák a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetemen, ráadásul a MOGYE-ügybe bele is bukott az Ungurenu-kormány.
Kövessen bennünket a Facebookon!
Ha tetszik az oldal, csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.
Forrás: MTI