2015. szeptember 23., szerda

Johannis a román-magyar diplomáciai kardcsörgetésről

A román államfő először reagált a múlt hét elején, Magyarország és Románia között kirobbant diplomáciai pengeváltásra.


Románia, Magyarország, magyar-román kapcsolatok, diplomácia, Victor Ponta, Szijjártó Péter, menekültválság,
Klaus Johannis. Forrás: Elnöki Hivatal
Johannis úgy vélte, mindkét fél részéről nagyobb önmérsékletre lett volna szükség a migránsválsággal és Magyarország kerítésépítési tervével kapcsolatos román-magyar vitában.
Az ilyen vitákkal semmit sem lehet megoldani, ellenkezőleg, bonyolítják a két ország közötti viszonyt. Az a párbeszéd, amely lezajlott, nem illeszkedett a megszokott diplomáciai keretek közé - állapította meg a román államfő.
Victor Ponta román kormányfő az utóbbi hetekben számos alkalommal éles szavakkal bírálta Magyarország bevándorlási politikáját, Európa szégyenének nevezve a budapesti döntéshozókat.

A vádakat Szijjártó Péter minden alkalommal visszautasította. A magyar külügyér szerint Ponta elveszítette önkontrollját, és egész Magyarországot megsértette.

Falra hányt borsó


Johannis önmérsékletre intő megjegyzése után néhány perccel Ponta a szerdai kormányülés elején újabb Magyarországnak szánt éles megjegyzést tett.


Mint mondta, kormánya megteszi a szükséges előkészületeket a kötelező menekültkvóták alkalmazására: „ez egy európai, nem pedig olyan idegengyűlölő és sovén hozzáállás, mint amilyet a szomszédjaink tanúsítanak”.

Kövessen bennünket a Facebookon!
Ha tetszik az oldal, csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.
vhegy/MTI