2015. szeptember 10., csütörtök

Johannis is szembemegy Európával? — Románia ellenzi a kvótarendszert

Románia elégedetlen azzal a „bürokratikus” megoldással, amelyet az Európai Bizottság elnöke javasolt a migrációs válságra.


menekült-kvótarendszer, Klaus Johannis, Románia, Jean-Claude Juncker, Európai Bizottság, menekültválság, illegális bevándorlás,
Klaus Johannis. Forrás: Elnöki Hivatal
„Románia továbbra is elutasítja a kötelező befogadási kvótákat” - jelentette ki csütörtökön Klaus Johannis román államfő.

A román elnök bírálta az Európai Bizottságot, amiért a tagországok megkérdezése nélkül tett közzé „kötelezőnek szánt” kvótákat, vagyis olyan részleteket közölt a különböző tagországoknak szánt menekültek számáról, amelyekre megítélése szerint „ebben a szakaszban nem lett volna szükség”.

Arra a kérdésre, hogy azt kívánja-e ezzel megüzenni, hogy Románia semmiképpen nem hajlandó a júliusban felajánlott 1785 menedékkérőnél többet befogadni, Johannis azt mondta: nem puszta számokról van szó.
Nem alkatrészekről beszélünk, amelyeket meg kell számolni, hanem emberekről, az Európába érkező bevándorlókról - jegyezte meg Johannis.
Rámutatott: Románia kinyilvánította már szolidaritását, felajánlotta, hogy lehetőségeihez mérten viszonylag nagyszámú menekültet befogad, de nem tartja megoldásnak, hogy „bürokratikus módon kiszámított” kötelező kvóták alapján, „könyvelői stílusban” osszák szét a menedékkérőket.

Hozzátette: az unió igazságügyi és belügyminisztereinek hétfői rendkívüli tanácskozásán Romániát a belügyi tárcát is vezető Gabriel Oprea fogja képviselni, azzal a mandátummal, hogy ne támogassa bizottság kötelező kvótákra vonatkozó javaslatát.
Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke az Európai Parlament plénuma előtt mondott évértékelő beszédében szerdán azt javasolta: az uniós tagországok vállaljanak kötelezettséget 160 ezer menekült befogadására a három legnagyobb migrációs nyomásnak kitett tagországtól, Olaszországtól, Görögországtól és Magyarországtól. 
Az áthelyezés kötelező elosztási kulcs alapján történne, amelynél a tagállam lakosságát, GDP-jét, a már befogadott menekültek számát és a munkanélküliségi rátát vették figyelembe.
Romániának, a júliusban vállalt 1785 menedékkérő mellett 4646 Európába érkezett bevándorlóról kellene gondoskodnia.

Kövessen bennünket a Facebookon!
Ha tetszik az oldal, csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.
Forrás: MTI