2015. szeptember 15., kedd

Itt fog húzódni a kerítés a román határon

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter nem mellébeszélt, amikor azt mondta, hogy menekült-ügyben a mellébeszélésnek semmi értelme, a diplomáciai finomkodásnak pedig nincs helye.


Határkerítés-nyomvonal — Forrás: Times New Roman
Szavai alátámasztásául a külügyért felelős külügyér kedden délután felkavarta az állóvíznek egyáltalán nem nevezhető menekültválságot: bedobta magyar-román határkerítés-bombát, elindítva ezzel a diplomáciai lavinát Magyarország és Románia között.

A miniszteri bejelentés nagy felháborodást keltett. Leendő kerítésen innen és túl. Míg az anyaország határain kívüli magyarokat „óne zsenir” lerománozó, -ukránozó, -szlovákozó et cétéra balliberális horda — média és politikusok — egy emberként kezdett aggódni az erdélyi „testvérekért”, addig a román politikusok, élükön Victor Plágium, izé, Ponta miniszterelnökkel, gyorsabban köpködték ki magukból a vitriol-áztatta magyarellenes nyilatkozatokat, mint focidrukkerek a szotyit.

A románok számára az okozza messze a legnagyobb aggodalmat, hogy a Szijjártó által megjelölt „ésszerű távolság” finoman szólva is kétértelmű. Az égvilágon bármit jelenthet.

De voltak olyanok is — lásd a Times New Roman álhírportál —, akik, szöges ellentétben a fentiekkel, a humor eszközével nyúltak a szúrós problémához: egy, a magyar-román határon húzódó leendő kerítés útvonalát ábrázoló szürreális térképpel öntöttek olajat a tűzre.
Nem nyughatnak a magyarok! — olvasható a képalában. Nem sokkal azután, hogy egy bevándorló-ellenes kerítéssel lezárta a magyar-szerb határt, Budapest úgy döntött, hogy a magyar-román határra is a szír menekülteket megakadályozandó szögesdrótkerítést épít. 
A kiszivárgott titkos dokumentumok arról árulkodnak, hogy a magyarok kissé eltévesztették az útvonalat: a kerítés Nagyszeben, Brassó és Székelyföld mentén húzódik.
Hiába na, a román humorérzék jobban teljesít.

Kerekes Gyula

Kövessen bennünket a Facebookon!
Ha tetszik az oldal, csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.