2015. szeptember 28., hétfő

Ismét fordít egyet a köpönyegén az RMDSZ

Ha létezik olyan, hogy jó pálfordulás, akkor ez lenne az: az RMDSZ a Ponta-kormány ellen fog voksolni a keddi bizalmatlansági szavazáson - jelentette ki hétfőn Kelemen Hunor, a szövetség elnöke.


Kelemen Hunor, politika, Ponta-kormány, RMDSZ, román parlament, Románia, Victor Ponta,
Kelemen Hunor és Victor Ponta — Nem is olyan régen még együtt kampányoltak. A magyarokért, természetesen. Fotó: Mihály László 
A román parlamentben kedden szavaznak az ellenzéki liberálisok által beterjesztett bizalmatlansági indítványról, amelynek elfogadása esetén Victor Ponta kormánya megbukik.

Az RMDSZ képviselőházi és szenátusi frakcióinak hétfői döntését ismertetve Kelemen kifejtette, hogy a szövetség ugyan nem ért egyet az indítvány szövegével, amely kizárólag a miniszterelnök bírósági ügyéről szól, de ellenzéki pártként a kormány ellen fognak szavazni.
Pontát többrendbeli okirat-hamisítás, pénzmosás és adócsalásban való bűnsegédlet vádjával állította bíróság elé a korrupcióellenes ügyészség.
Kelemen hangsúlyozta: a frakcióban a többség által támogatott döntés szerint a szövetség törvényhozói nem a bizalmatlansági indítvány szövege mellett fognak szavazni, hanem a kormány ellen.

Hozzátette: az RMDSZ azért tartja szükségesnek álláspontja árnyalását, mert úgy véli, hogy az ügyészség által megfogalmazott vádak nem képezhetik egy parlamenti bizalmatlansági indítvány tárgyát.
Erről az ügyről nem szavazhatna a parlament, hiszen a bíróság dolga tisztázni Ponta ügyét. Másodsorban a bizalmatlansági indítvány intézménye a kormány és nem a miniszterelnök ellen irányul, a liberálisok által beterjesztett szöveg viszont csak Ponta ügyéről szól - hangoztatta Kelemen Hunor az RMDSZ fenntartásait.
Közölte: ezért nem található RMDSZ-es törvényhozó neve a bizalmatlansági indítványt kezdeményező képviselők és szenátorok névsorában.

Következetesség és fegyelmezettség RMDSZ módra


Kelemen Hunor kiemelte, hogy az RMDSZ ellenzéki politikai erő, és parlamenti pozíciójának megfelelően következetes akar lenni, ezért döntöttek úgy, hogy a kormány ellen szavaznak.


Hozzátette, hogy a hétfői döntés javaslat erejű, nem kötelező érvényű, de a frakciószabályzat egyik cikkelye szerint a többségi döntések tiszteletben tartása kötelező.
Ez javaslat, de meggyőződésem, hogy a frakció tagjai azt teszik, amit megbeszéltünk. Fegyelmezett frakció a miénk - mondta az RMDSZ elnöke.
A parlamentben kedden vitatják meg az ellenzék bizalmatlansági indítványát, amelyről voksolnak is titkos szavazással. Elemzők arra számítanak, hogy a Ponta-kormány túléli ezt az újabb bizalmi szavazást, miután legutóbb júniusban nyert meg hasonló politikai csatát. Akkor 84 szavazata hiányzott az ellenzéknek a kormánybuktatáshoz.

Kövessen bennünket a Facebookon!
Ha tetszik az oldal, csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.
vhegy/MTI