2015. szeptember 14., hétfő

Hoppá, már az osztrák kancellár is Orbán kottájából játszik

Ausztria katonákat vezényel a határaihoz, akiknek feladata a menekültek humanitárius segítése mellett a határőrzés lesz.


Ausztria, menekültválság, Werner Faymann, Magyarország, határellenőrzés, illegális bevándorlás, migráció, Schengen, schengeni övezet,
Illegális bevándorlók a magyar-osztrák határnál. Fotó: Varga György/MTI
Werner Faymann osztrák kancellár hétfőn rendkívüli sajtótájékoztatón jelentette be a rendkívüli intézkedést.

A bejelentés szerint 2200 katonát küldenek a határra, mert a rendőröknek támogatásra van szükségük. A kancellár a dublini rendeletet hatályon kívül helyezését és új szabályozás meghozatalát szorgalmazta.

Néhány százezer menekült van úton Ausztria fele


Reinhold Mitterlehner osztrák alkancellár elmondta: amennyiben Németország határellenőrzést vezet be, Ausztriának is ezt kell tenni; az ellenőrzés szigorítása a schengeni egyezmény keretein belül történik, az unión belüli szabad mozgás jogát nem korlátozza.

Az alkancellár arról is beszélt, hogy még nem lehet tudni, hogyan változik a helyzet, és a bejelentett intézkedések miképpen hatnak majd Magyarországra. Azt senki nem szeretné, ha télen bárkinek is a szabad ég alatt kellene töltenie az éjszakát.

Mitterlehner úgy vélekedett, hogy vannak olyanok a migránsok között, akik a menekültjoggal vissza akarnak élni, és megjegyezte, hogy az osztrák lakosság körében már felütötte fejét a félelem a helyzet miatt. 

Johanna Mikl-Leitner belügyminiszter hétfőn bejelentette, Ausztria Németországhoz hasonlóan ideiglenes határellenőrzést vezet be.

A határellenőrzés bevezetését Sebastian Kurz osztrák külügyminiszter is szorgalmazta, „ellenkező esetben néhány nap alatt totálisan túlterheltté válhat az ország”.

Kurz szerint a válság közepette nincs helye a naivitásnak, tudomásul kell vennünk, hogy nemcsak háborús menekültek keltek útra, hanem olyanok is, akik csak állítják magukról, hogy szíriaiak, és valójában Pakisztánból, Algériából vagy Palesztinából jönnek.

Orbán Viktor menekültpolitikáját vehemensen bíráló, a magyar miniszerelnököt lehazugozó Werner Faymann kancellár előzőleg elutasította a határellenőrzés szigorítását. Változó idők...

Kövessen bennünket a Facebookon!
Ha tetszik az oldal, csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.
vhegy/MTI