2015. szeptember 26., szombat

Hónapokkal a migránsválság kezdete után a németek elkezdtek aggódni

Fokozódó aggodalommal szemlélik Berlinben, hogy továbbra sem mérséklődik jelentősen a Németországba áramló menekültek hulláma - írta szombati számában a Der Speiegel című hírmagazin.


sajtószemle, Die Welt, Der Spiegel, Németország, migráció, illegális bevándorlás, menekültválság, Angela Merkel,
Bevándorlók - hullámokban jönnek. Fotó: Balogh Zoltán/MTI
A Die Welt című lapnak egy belügyekkel foglalkozó szakpolitikus azt mondta, hogy hamarosan „drasztikus intézkedésekre” lehet szükség.

A Der Spiegel szerint a szövetségi belügyminisztérium adatai alapján a szeptember 13-án bevezetett határellenőrzés révén megindult enyhülés megállt, és az utóbbi napokban ismét fölerősödött a menekülthullám: hétfőn csaknem 8500, kedden 6700, szerdán 7800 menedékkérő érkezett.

Lesz ez még így se


Azt nem látni, hogy a folyamat mikor érhet véget, és a kilátások nem biztatóak.


sajtószemle, Die Welt, Der Spiegel, Németország, migráció, illegális bevándorlás, menekültválság,
Forrás: Der Spiegel
A Magyarországról elindult menedékkérők beengedéséről szeptember 5-re virradóra hozott döntés óta Ausztria sokkal több embert engedett át, mint az a 7 ezer fő, amelynek átvételéről Berlin megállapodott Béccsel.

A tartományi belügyminiszterek és a szövetségi homológjuk le is vonták a keserű következtetést: az osztrák testvérek eltávolodtak a Németországgal egyeztetett irányvonaltól.

Angela Merkel kancellár „mosolygó menekültekkel készített színes szelfijeinek fatális mellékhatása van” - írta a Der Spiegel, amely szerint a közösségi portálokon terjedő felvételeket sokan „felszólításként” értelmezik, hogy azonnal induljanak el Németország felé. 

Az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának (UNHCR) adatai szerint az Afganisztánból naponta útnak induló emberek száma 2000 és 4000 között van. Hamarosan még többen lehetnek: az afgán kormány egymillió útlevelet állított ki, amelyekkel meg lehet indulni Európa felé Iránon és Törökországon keresztül.

A szírek továbbra is jöhetnek, de...


A menedékkérők nem csillapodó hulláma erősen leterheli a menekült-ügyi ellátórendszert és a menekült-ügyi eljárásokat lefolytató hivatalokat. A Der Spiegel úgy tudja, hogy a patthelyzet feloldása érdekében a szír menekülteknek vizsgálat nélkül három évre szóló tartózkodási engedélyt adnak, azzal a megszorítással, hogy a családegyesítés nem lehetséges, vagyis nem kapnak engedélyt arra, hogy áttelepítsék Németországba házastársukat és gyermekeiket. 

A belügyminisztérium szombaton cáfolta a hírmagazin értesüléseit, viszont Stephan Mayer, CDU/CSU-frakció belügyekért felelős szakpolitikusa  megerősítette azt. A magazinnak nyilatkozva a képviselő elmondta:

Nem biztos abban, hogy a tervezett intézkedés nem lesz egy újabb rossz ösztönző, a Németországba vezető útra csábító újabb jelzés, és az is kérdéses, hogy miként lehet korlátozni a családegyesítést.


Stephan Mayer a Die Welt című lapnak is nyilatkozott, elmondta, hogy minél hamarabb be kell vezetni egy új szabályt, miszerint a szövetségi rendőrség munkatársai visszafordíthatják a határról mindazokat, akiknek nyilvánvalóan nincs esélyük a menekültstátus megszerzésére.  
Egyértelmű jelét kell adni annak, hogy Németország nem tud mindenkit befogadni. Ilyen lenne a szövetségi rendőrség felhatalmazása arra, hogy megtagadják a belépést például abban az esetben, ha a belépésre jelentkező ember biztonságos országból származik.
A Die Welt úgy tudja, hogy a kormány egyelőre elutasítja ezt a kezdeményezést. Ugyanakkor nemcsak a konzervatívok soraiban, hanem a CDU/CSU pártszövetséggel kormányzó szociáldemokraták (SDP) között is vannak, akik szerint többet kell tenni a folyamatok megfékezéséért.

Kövessen bennünket a Facebookon!
Ha tetszik az oldal, csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.
vhegy/MTI