2015. szeptember 3., csütörtök

Hargita megye prefektusa lecsapott a Helyi Rendőrség-labdára, mint tyúk a takonyra

Jean-Adrian Andrei szabályos kétnyelvű feliratozásra szólította fel a székelyudvarhelyi önkormányzathoz tartozó helyi rendőrséget.


helyi rendőrség, magyarság, Székelyföld, Románia, Székelyudvarhely, kétnyelvűség, politia locala odorheiu secuiesc

A kormánybiztos 5000 lejig terjedő bírsággal fenyegetőzik.

Romániában múlt héten nacionalista indulatoktól fűtött vita alakult ki internetes fórumokon és a médiában arról, miért olvasható magyarul a Helyi Rendőrség felirat a székelyudvarhelyi rendfenntartók gépkocsijának egyik oldalán. Mint kiderült, a jármű másik három oldalán románul szerepel a felirat.

A prefektus szerint a rendőrségi autón alkalmazott váltakozó nyelvű feliratozás szabálytalan. Rámutatott: a közigazgatási kétnyelvűség csak úgy szabályos, ha a kisebbségi nyelvű felirat a „hivatalos román szöveg” alatt jelenik meg azonos méretű betűkkel.

László Szabolcs, a székelyudvarhelyi helyi rendőrség vezetője a Mediafax hírügynökségnek úgy nyilatkozott:
A gépkocsi feliratozásakor a kétnyelvűség mellett a láthatóság szempontját is figyelembe vették, mert a Poliția Locală Odorheiu Secuiesc - Helyi Rendőrség Székelyudvarhely felirat csak olvashatatlanul apró betűkkel fért volna ki az autóra.
Bunta Levente, a város polgármestere a prefektusi felszólítást kommentálva megjegyezte:
A prefektus valójában három magyar és csak egy román feliratot hiányol.
Úgy vélte: nagyobb rugalmasságra és több bölcsességre volna szükség a hatóságok részéről az anyanyelv és a közösségi jelképek használatát érintő ügyekben.

Az ügy publicitását kihasználva Bogdan Diaconu magyarellenességéről elhíresült független képviselő a magyar feliratok betiltásáról szóló törvénytervezetet terjesztett a parlament elé.

Az Adevărul című lap szakértőktől is magyarázatot kért, hogyan ébreszthette fel a nacionalista indulatokat a rendőrautón szereplő magyar feliratról közölt fotó. Vasile Dâncu szociológus, az SZDP volt kisebbségügyi minisztere szerint azért tekintették sokan „sértésnek” a feliratot (amely egyébként a gépkocsi másik három oldalán románul olvasható), mert úgy vélték, egy „román jelképet ért támadás”, hiszen a rendvédelmi szerveket az állam egyik fontos jelképének tartják.
Az önkormányzatok által finanszírozott helyi rendőrség nem a belügyminisztérium kötelékében működő országos rendőrség helyi szerve, hanem attól függetlenül, a polgármesteri hivatal alárendeltségében fejti ki rendfenntartó tevékenységét.
Kövessen bennünket a Facebookon!
Ha tetszik az oldal, csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.
Forrás: MTI