2015. szeptember 28., hétfő

Ferenc pápa sem rajong a bevándorlók elleni falakért

A falak sohasem jelentenek megoldást, a hidak építése viszont igen.


Ferenc pápa, migráció, menekültválság, határkerítés, bevándorlás, egyház, Vatikán,
Ferenc pápa. Fotó: Tony Gentile/Tool/EPA/MTI
Ferenc pápa az Egyesült Államok és Róma közötti repülőúton tartott sajtótájékoztatóján beszélt az európai migrációról.

Sajtóbeszámolók szerint Ferenc pápa kijelentette:
Köztudott, mi lesz a falak végső sorsa. (...) Minden fal leomlik: ma, holnap vagy száz év után. Az akadályok emelése több vagy kevesebb ideig működik, de nem jelent megoldást. A probléma attól még fennmarad, csak a gyűlölet lesz miatta nagyobb.
Ferenc pápa a migrációval kapcsolatban hangsúlyozta: Európa nehéz helyzetben van és nem könnyű megoldást találni a migrációs áradatra. A pápa szerint azonban nincsen alternatíva a bevándorlók befogadásával szemben, és a jelenség részleges feltartóztatásának egyetlen módja az, ha a kivándorlásra kényszerülők országai hatékony segítségben részesülnek.

Az egyházfő kijelentette, a migráció hosszú válságfolyamat eredménye, „az emberek évek óta tartó háborúk, évek óta tartó éhezés elől menekülnek”. A „kizsákmányolt kontinens” Afrika példáját említette, ahol a pápa szerint befektetésekkel kell munkát teremteni és megállítani a vándorlást előidéző válsághelyzetet.

Szíriáról és az Iszlám Állam dzsihadista szervezettel szembeni katonai fellépésről szólva Ferenc pápa a „bombázás, vérontás és halál” elkerülését szorgalmazta.

Kövessen bennünket a Facebookon!
Ha tetszik az oldal, csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.
vhegy/MTI