2015. szeptember 26., szombat

Ezért menekülnek a regisztráció elől a menekültek

A magukat szíriainak valló „menekültek” mintegy 30 százaléka valójában nem szíriai - jelentette ki Berlinben a német belügyminisztérium szóvivője.


migráció, menekültválság, illegális bevándorlás, Németország, Angela Merkel, szír menekültek, Tobias Plate, Thomas de Maiziere, Frontex
Szír vagy nem szír: ez itt a kérédés. Fotó: Markus Schreiber/AP/MTI
Tobias Plate szerint azok közül a bevándorlók közül, akik regisztrációjuknál azt mondják magukról, hogy Szíriából érkeztek, valójában nem mindenki onnan származik, körülbelül egyharmaduk hamisat állít magáról.

A szóvivő ugyanakkor elismerte, hogy e kijelentését nem tudja pontos statisztikai adatokkal alátámasztani, ez a szám csupán a regisztráció helyszínén működő hatóságoknak — elsősorban a rendőrségnek és az Európai Unió határvédelmi ügynökségének (Frontex) — a becslésén alapul. 

Thomas de Maiziere német belügyminiszter egy sajtóértekezleten elmondta: számos szíriai útlevél hamisnak bizonyul, sok migráns, aki szíriainak vallja magát, egy szót sem tud arabul.
Németországba soha nem látott mértékben áramlanak be a bevándorlók, különösen azután, hogy Angela Merkel bejelentette, szíriaiakat nem fog visszatoloncolni abba az országba, ahol beléptek az EU területére, ügyüket pedig gyorsított eljárással kész elbírálni. 
Az idén Németország 800 ezer menedékkérőre számít, tavaly csak mintegy 200 ezer volt a számuk. Januártól július végéig 256938 bevándorló nyújtott be menedékkérelmet Németországban, közülük 55587 mondta magáról azt, hogy szíriai.
KAPCSOLÓDÓ:
Migránsválság: Most már a németek is aggódnak

Kövessen bennünket a Facebookon!
Ha tetszik az oldal, csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.
Forrás: MTI