2015. szeptember 2., szerda

Ez a legnépszerűbb Agatha Christie-regény

Az 1890. szeptember 15-én született „krimikirálynő” rajongóit az írónő születésének közelgő 125. évfordulója alkalmából kérték fel arra, hogy válasszák ki legkedvesebb regényüket az életműből. 


Agatha Christie, Hercule Poirot, Miss Marple, Tíz kicsi néger, irodalom, krimi, felmérés, évforduló, And Then There Were None,
A regényből a BBC háromrészes minisorozatot forgat. Forrás: BBC
Az online felmérés szerint a legnépszerűbb Agatha Christie-krimi az először 1939-ben megjelent Tíz kicsi néger, eredeti címén And Then There Were None c. bűnügyi regény.

A közvélemény-kutatás eredménye nem meglepő: a könyv Agatha Christie legkeresettebb bestsellere, több mint 100 millió példányt adtak el belőle, minden idők legnagyobb sikerű krimije.

A második és harmadik helyet a Gyilkosság az Orient expresszen és Az Ackroyd-gyilkosság foglalja el a listán.

Agatha Christie, Hercule Poirot, Miss Marple, Tíz kicsi néger, irodalom, krimi, felmérés, évforduló, And Then There Were None,
Forrás: Wikipédia

A Tíz kicsi néger tíz idegenről szól, akik egy szigeten ragadnak, majd miután rejtélyes körülmények között néhányan meghalnak, a többiek rájönnek, hogy valószínűleg egy gyilkos van közöttük.


Ebben a regényben Christie két kedvenc nyomozó hőse - Miss Marple és Hercule Poirot - közül egyik sem szerepel, de a művet világszerte több mint százmillió példányban adták el, így bevonult minden idők legnépszerűbb regényei közé.

A Christie hagyatékának gondozói által szervezett közvélemény-kutatásban, amelyben több mint 15 ezer válaszadó vett részt, 21 százalék szavazott a Tíz kicsi négerre. Az írónő unokája, Mathew Prichard szerint a krimi sikere a remekül bonyolított történetnek köszönhető, amely az első kiadás óta lenyűgözi és szórakoztatja a közönséget.

A regényből, amely egyike volt Christie kedvenceinek is, az írónő 1943-ban színpadi változatot is készített.

KAPCSOLÓDÓ TARTALOM:
Most már Önből is lehet Miss Marple vagy Hercule Poirot

Kövessen bennünket a Facebookon!
Ha tetszik az oldal, csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.
Forrás: BBC via MTI