2015. szeptember 10., csütörtök

Dánia az új Magyarország — Bezzeg a svédek!

Alig pár nap telt el azóta, hogy az egész világ egy emberként hördült fel az orbáni embertelenség, a magyar menekültpolitika ellen.

migráció, illegális bevándorlás, Európai Unió, menekültválság, Dánia, illegális határátlépés,
Ismerős látvány: migránsok az úton. Fotó: Claus Fisker/EPA/MTI
Még a csapból is a budapesti Keleti pályaudvaron és környékén dekkoló, vagy az autópályán menetelő illegális bevándorlók folytak.

A világsajtó nemcsak lélegzetét visszatartva követte a magyarországi menekültválság fejleményeit, hanem minősített, értelmezett és ítélkezett is: össztűz alá vette az Orbán-kormányt, s az antimagyar nemzetközi médiakampány — némi hazai segédlettel — azóta sem csitul.

Ismervén a nyugati sajtó Magyarországhoz való hozzáállását, és ismervén, hogy ezekben a percekben mi történik Dánia egyes pályaudvarain, kikötőiben, autópályáin, erdős, mezős területein, érdeklődéssel várjuk az újabb világméretű felhördülést. Ugyan má'!

A dán sajtó szerint vasárnap óta mintegy háromezer menedékkérő érkezett a dán határvárosba, Padborgba és a dán Lolland-szigeten fekvő kikötővárosba Rodbybe. Sokan azonban itt sem akarják regisztráltatni magukat, egyelőre az a tervük, hogy Svédországban kérnek menedékjogot. Ha Angela Merkel német kancellár az anyjuk, miért ne lehetne XVI. Károly Gusztáv svéd király a papájuk?

Befogadásukra a dán kormány egy eseti megállapodást javasolt a svéd kormánynak, amely azonban az uniós menekültügyi szabályokra hivatkozva ezt elutasította.


Padborgban szerdán nagyjából 300 menedékkérő elhagyta a számukra kijelölt szálláshelyet és — láss csodát! — egy autópályán elindult észak felé, hogy megtegye a több mint 200 kilométert Svédország határáig. Ismerős, nem?

Nos, lássuk akkor, milyen emberi méltóságot nem sértő, humánus megoldással rukkoltak elő a „haladó” dán hatóságok: egyes szakaszokon időlegesen lezárták a forgalmat és buszokat küldtek értük. Csakhogy az illegális bevándorlók „nekünk minden jár, nekünk mindent szabad” attitűdje nem változott meg a Budapest-Koppenhága útvonal megtétele után sem, így azok nem akartak felszállni a buszokra és befogadóállomásra menni, ahol ugye adott a civilizált körülmények közötti éjszakázás lehetősége, inkább behúzódtak az autópálya melletti erdős területre.

Ugyanaz a menekült-helyzet, mint Magyarországon? Ugyanaz! Ugyanaz a hatósági eljárás, mint Magyarországon? Naná! Egy aprócska különbség van csupán a két verzió között: az ott Dánia, a „nemes Európa”, ez itt meg Magyarország, Európa „maradi régiója”. A felvilágosult világsajtó pedig ezúttal hallgat, senkire sem mutogat ujjal, mondván: „Bezzeg a svédek! Bezzeg a svédek!”

Kerekes Gyula

Kövessen bennünket a Facebookon!
Ha tetszik az oldal, csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.