2015. szeptember 7., hétfő

Cseh miniszter: Európa ne kritizálja, hanem segítse Magyarországot!

Európa kissé megfeledkezett Magyarországról, de nem szabad magára hagyni és segítséget kell nyújtani neki a migrációs válság kezelésében - mondta Milan Chovanec cseh belügyminiszter.


Magyarország, Európai Unió, menekültválság, menekültpolitika, Orbán Viktor, migráció, Milan Chovanec, Csehország,
Magyarország: a tiltott határátlépést elkövetők száma megközelíti a 170 ezret.
Fotó: Szigetváry Zsolt/MTI
Magyarországot területén keresztül nagyjából annyi menekült megy át, mint Olaszországon és Görögországon együttvéve.

„Ugyanakkor az Európai Unió anyagi segítsége Magyarországnak elhanyagolható, majdnem a nullával egyenlő” - jelentette ki Chovanec abban az interjúba, amelyet hétfőn közölt a Právo című független cseh baloldali napilap.

Csehország rendőröket, pénzt és műszaki eszközöket ajánlott fel segítségként Magyarországnak, s most Prága Budapest válaszára vár. Eddig Magyarország csak sátrakat kért a menekültek elszállásolására, amit Prága azonnal el is küldött Budapestnek - fejtette ki a miniszter.

Chovanec szerint ma már teljesen egyértelmű, hogy az Európai Unió alábecsülte a migráció problémáját.
Ha erre a kérdésre válaszolni akarok, azt kell mondanom, igen alábecsülte. És nem csak a balkáni utat, hanem a migrációt általában, mint a destabilizáció és veszélyek forrását - szögezte le.

Nem kritizálni kell, hanem megoldani a problémát


Amennyiben Európa nem fogja megvédeni külső határait, akkor nehéz lesz megtartani a schengeni övezetet.

Úgy látom, hogy a schengeni övezet néhány év távlatában nagy veszélyben van. Európában a bonyolult helyzet következtében mindenütt erősödnek a fasiszta és a populista mozgalmak, s ha a következő választások során ezek hatalomra kerülnek, valószínűsíthető, hogy igyekezni fognak korlátozni vagy megszüntetni a schengeni övezetet - fejtette ki a miniszter.
Kövessen bennünket a Facebookon!
Ha tetszik az oldal, csatlakozzon közösségünkhöz a Facebookon, mert sok mindent csak ott talál meg; színes, extra tartalommal várjuk Önöket: hasznos tudnivalók, fotók, videók, góbéságok, rövid- és gyorshírek.
Forrás: MTI